Diabetul zaharat este o afecțiune ce poate genera probleme colaterale, iar îngrijirea bolnavului diabetic este una complexă, ce implică mai multe specializări medicale. Bolnavul de diabet se confruntă cu două mari probleme ce pot afecta sănătatea cutanată:
– Boala vasculara periferică – adică o circulație deficitară a sângelui la nivelul membrelor, fapt care în timp determină vindecarea lentă a rănilor și crește riscul instalării gangrenei (moartea țesutului care nu este alimentat cu sânge).
– Neuropatia diabetică. – adică acea situație în care nervii picioarelor sunt lezați datorită hiperglicemiei iar din acel moment senzațiile de căldură sau frig sunt denaturate, bolnavul ajunge să ignore leziunile și apar riscuri de complicații majore.
Odată instalată una din aceste probleme, bolnavul de diabet poate dezvolta un complex de afecțiuni care necesită o atenție deosebită, localizarea multor simptome cutanate fiind la nivelul piciorului.
Piciorul diabetic nu este un diagnostic propriu-zis, ci cuprinde mai multe afecțiuni ale picioarelor la pacienții cu diabet. Atenția diabeticului trebuie să fie maximă când se produc leziuni la nivelul pielii piciorului și mai ales când se constată infecții sau cicatrizări întârziate, pentru că aceste complicații pot duce până la amputarea membrului inferior sau la deces.
Semnalele de alarmă la care trebuie sa fim atenti:
- umflarea piciorului sau a gleznei;
- senzație de amorțeală/furnicături la nivelul picioarelor sau a degetelor de la picioare;
- dureri la nivelul picioarelor;
- modificări ale culorii pielii piciorului;
- pierderea sensibilității la cald sau rece, sau la atingere;
- unghii încarnate sau micoze ale unghiilor de la picioare;
- bătături sângerânde și hiperkeratoză (îngroșarea pielii);
- piele crăpată în special în zona călcâielor;
- fisuri, deformări, vezicule, ulceraţii la nivelul picioarelor;
- atrofii musculare la nivelul picioarelor.
Pentru un tablou clinic complet, medicul va efectua testarea sensibilităților termice, tactile, vibratorii, dureroase, va evalua fluxul sanguin periferic (Doppler) și va stabili diagnosticul.
Piciorul diabetic- tratament
Tratamentul piciorului diabetic, prevede, pe lângă monitorizarea efectiva a evoluției diabetului, tratarea celor mai frecvente patologii asociate
Micoza piciorului ( tinea pedis) – afecțiune ce implică infectia cu spori de ciuperci care provoacă mâncărimi, roșeață și fisuri la nivelul pielii (fisuri care pot fi poarta de intrare pentru bacterii). Pentru tratament sunt utilizate medicamente antifungice – administrate topic sau sistemic.
Infecția unghiilor – unghiile pot fi infectate cu spori de ciupercă acest lucru fiind manifestat prin modificarea culorii si structurii unghiiilor. Orice afectare la nivelul unghiei ar putea fi un factor de risc pentru infectie micotica la nivelul pielii.
Clavus – ingrosare a pielii cauzate de o distributie inegală a greutății, ce pot fi provocate de incaltaminte incomoda. Este necesara ingrijirea adecvata, cu creme cu uree 30%-50 % , ulterior cu o piatră ponce pentru a elimina usor tesutul ingrosat. Nu se taie și nici nu se elimina calusul cu un obiect ascuțit.
Veruci plantare- sunt excrescente dureroase si se pot dezvolta individual sau in grupuri. Verucile plantare sunt cauzate de un virus papiloma care infectează stratul exterior ale pielii. Pentru ca , de multe ori este greu de diferentiat o veruca de clavus, recomandarea este sa consultati un medic dermatolog.
Pentru prevenirea apariției unor complicații pacientul trebuie să urmeze următoarea conduită:
- să inspecteze zilnic ambele picioare, la nevoie folosind o oglindă.
- să șteargă cu grijă picioarele pentru ca spaţiul interdigital să nu rămână umed, pentru a evita apariţia unei micoze (ciuperci).
- să utilizeze ciorapi de bumbac, care absorb transpiraţia.
- să utilizeze creme hidratante pentru îngrijirea picioarelor deoarece pielea uscată predispune la apariţia de fisuri care se pot suprainfecta.
- unghiile se vor tăia drept şi nu foarte scurt.
- incălțămintea trebuie să fie lejeră, pentru a nu produce puncte de presiune sau eroziuni.
Ulcerul piciorului diabetic- apare la 10-15% dintre pacienții cu diabet și precede 80% dintre amputațiile distale ale piciorului. Ulcerația este o rană care nu se vindecă: pielea nu mai acoperă zona respectivă și sunt expuse țesuturile din profunzime.
Cum se trateaza ulcerul piciorului diabetic?
Tratamentul se face in echipa multidisciplinara, prin colaborarea dintre medicul diabetolog si dermatolog , in cazuri severe necesitand si interventia chirurgului. Obiectivul este acela de a controla glicemia si limitarea pierderilor structurale, evitandu-se amputația, vindecarea fiind posibila in stadiile incipiente ale bolii, cand tratamentul este inceput precoce.
Etapele tratamentului:
Evaluarea pacientului: stabilirea diagnosticului si a stadiului evolutiv al bolii. In timpul consultului initial se stabileste un plan de tratament care implica o ingrijire activa a ulceratiei cu implicarea activa a pacientului.
Tratamentul propriu-zis: in functie de stadiul bolii se practică
– debridare mecanica , daca ulcerația este acoperită de necroză
– pansamente active pentru accelerarea vindecarii plăgii, alese in funcție de stadiul evolutiv al ulcerației (aceste pansamente se vor adapta continuu in funcție de aspectul leziunii).
– antibioterapie dacă se suspectează prezența unei suprainfecții bacteriene.
Dupa pansament, pacientul trebuie sa evite sa calce pe piciorul afectat.
Beneficiile tratamentului piciorului diabetic
Un tratament precoce și corect al unui pacient cu ulcer diabetic previne amputarea unui membru ( invaliditate severă pentru pacient, uneori cu consecințe grave asupra starii psihice).
Un diagnostic precoce si un tratament corect contribuie la mentinerea calității vieții prin păstrarea integrității piciorului.
Nu ezitati sa solicitati un consult specializat dacă, în situatia de pacient diabetic, observați prezența unei ulceratii la nivelul piciorului!