Supranumită cel mai puternic mușchi a corpului, limba este organul vital care ne permite să simțim gustul alimentelor, să inghițim și fără de care vorbirea este imposibilă. Adevărat indicator la stării de bine, orice afecțiune care apare la nivelul său poate induce rapid o senzație de disconfort.

O limbă sănătoasă are, de obicei, culoarea roz, dar poate varia ușor către nuanțe mai întunecate și mai deschise. Limba are mici proeminențe – numite papile gustative pe partea superioară și inferioară – cărora le datorăm simțul gustului. Mici variații în textura sau culoarea limbii pot fi considerate de asemenea normale.

În acest articol veți afla

 • Care sunt cauzele afecțiunilor linguale
 • Care sunt cele mai frevente afecțiuni care apar la nivelul limbii

Cauzele afectiunilor linguale

În cazul anumitor persoane, afecțiuni fără risc ale limbii sunt prezente încă de la naștere iar alte afecțiuni apar în urma unor traumatisme sau a prezenței unor factori de risc. Există însă simptome vizilbile pe limbă, care odată observate sau devenite persistente, trebuie să ne îndrepte spre cabinetul medicului.

O varietate mare de cauze poate conduce la apariția afecțiunilor linguale. In funcție de tipul afecțiunii, factorii de risc includ fumatul, alcoolul in exces, igiena orală deficitară, anumite infecții virale precum si tulburări la nivelul sistemului imunitar. Cele mai frecvente probleme ce apar la nivelul limbii sunt:

 • schimbarea simtului gustativ
 • schimbări de culoare
 • schimbări de textură
 • dureri
 • inflamații

Durerea și umflăturile limbii pot fi cauzate de:

 • consumul de tutun,
 • ulcerații la nivelul gurii – afte,
 • mușcăturile accidentale ale limbii,
 • arsurile cauzate de alimente și lichide fierbinți.

Durerea de limbă apare, de obicei, din cauza unei leziuni sau a unei infecții. Dacă îți muști limba, poți avea dureri care să persiste câteva zile. Infecțiile minore la nivelul limbii nu sunt neobișnuite și pot provoca dureri și iritații. Papilele gustative se pot inflama și din cauza alimentelor și băuturilor fierbinți.

Aftele- o altă cauză frecventă a durerii pe sau sub limbă sunt răni mici, albe sau galbene, care pot apărea fără un motiv aparent. Unele cauze posibile sunt leziunile gurii, ingredientele abrazive din pastele de dinți sau unele ape de gură, alergiile alimentare sau deficiențele nutriționale. Aftele dispar, de obicei, fără niciun tratament.

Alte motive mai puțin frecvente ale durerii de limbă includ cancerul, herpesul oral, anemia sau iritațiile produse de proteze sau de aparatele dentare.

Nevralgia poate fi, de asemenea, o sursă a durerii de limbă. Aceasta este o durere foarte severă care apare de-a lungul unui nerv deteriorat. Nevralgia apare fără un motiv evident sau poate apărea ca parte a procesului de îmbătrânire, în scleroza multiplă, diabet, tumori ori infecții.

Herpesul bucal este cauzat de virusul herpetic si se prezinta sub forma unor leziuni alb-galbui care au un continut lichid. Herpesul bucal se trateaza cu medicamente antivirale, de obicei sub forma de creme sau paste care se aplica direct pe leziune. Se indica tratamentul in faze cat mai incipiente

Glosodinia este o altă cauză a durerilor de limbă și apare mai ales la femei dupa instalarea menopauzei. Printre simptome, se numară o senzație de arsură la nivelul limbii și a buzelor asociată uneori cu gura uscată și un gust metalic

Inflamația limbii poate fi asociată cu: infecții în gât, anemie, sindrom Down, cancer oral, hipertiroidism, leucemie, sau sindromul Beckwith-Wiedemann,

Atunci când limba se umflă brusc, motivul probabil este o reacție alergică care poate să devină extrem de periculoasă datorită obstrucției căilor respiratorii. Inflamația bruscă a limbii poate fi o urgență medicală.

Care sunt cele mai frevente afecțiuni care apar la nivelul limbii

Limba albă

Mai multe afecțiuni pot cauza apariția unor depuneri de culoare alba pe suprafața limbii. Iată care sunt cele mai des întâlnite:

Candidoza bucală

Candidoza bucală este o infecție fungică produsă de Candida albicans. Boala se manifestă prin apariția unor depuneri de culoare albă atât pe suprafața limbii cât și în alte zone ale cavității orale. Pacienții pot simți schimbări ale gustului sau un gust neplăcut. In unele situații, pot apărea dificultăți la masticație si inghițire.

Candidoza este cel mai des consecința unui tratament cu antibiotice atunci când pacienții nu au luat si medicamente de protecție antimicotică. De obicei, in urma unui tratament cu antibiotice apare o schimbare in balanta bacteriilor din cavitatea bucală, aspect ce le permite agenților fungici șă se dezvolte mai ușor.

Candidoza bucala se tratează cu medicație antimicotică sub formă de geluri, lichide sau drajeuri care se aplică direct pe leziuni. Tratamentul durează de obicei de la 7 pana la 14 zile.

Leucoplazia

Leucoplazia este o afecțiune care provoacă o creștere în exces a celulelor din cavitatea bucală. Aceasta conduce la formarea unor depozite de culoare albă pe suprafața limbii dar și în alte părți ale cavității orale. Cauzele leucoplaziei nu sunt întotdeauna cunoscute, dar se consideră că fumatul este cel mai important factor favorizant. In plus, boala se poate dezvolta în zone în care limba a fost iritată sau rănită. Leucoplazia este de obicei benignă si nu este periculoasă de una singură dar poate evolua spre cancer. Din acest motiv, este foarte important ca medicul dumneavoastră să determine cauza exacta a depunerilor de culoare albă de pe limbă. La nevoie, se va indica si o biopsie pentru a putea exclude cancerul.

Lichenul plan

Lichenul plan oral apare ca o rețea dantelată de linii albe ușor proeminente pe suprafața limbii sau în interiorul obrajilor și reprezintă o inflamație cronică care apare drept răspuns autoimun al organismului (sistemul imunitar al organismului ataca propriile celule). Se recomandă monitorizarea constantă a bolii (în cazuri rare poate evolua spre cancer), dar lichenul plan se vindecă de cele mai multe ori de la sine. Trebuie aplicate măsuri generale: igiena orală corectă, renunțarea la fumat și evitarea alimentelor care pot irita mucoasa bucală.

Limba roșie

Limba roșie reprezintă mai degrabă un semn al unor boli generaledeficitul de vitamine, precum vitamina B-12 sau acidul folic, poate cauza schimbarea culorii limbii in roțu. Uneori, limba are aspectul unei căpsune, cu papilele gustative mărite si roșii. Alte afecțiuni care au ca si semn o limba roție sunt scarlatina si sindromul Kawasaki (o tulburare care afectează vasele de sânge ce apare mai ales la copii sub vârsta de 5 ani). In oricare din aceste situații, este indicat sa vizitați medicul de familie cat mai curând posibil.

Limba geografică

Limba geografică este o afecțiune inflamatorie benignă caracterizată prin apariția unor pete roșiatice bine delimitate, cu margini albe. Deși arată îngrijorător, limba geografică nu pune probleme de sănătate și nu este asociată nici cu infecții, nici cu vreo formă de cancer. De fapt, în anumite zone de pe suprafața limbii pur și simplu dispar papilele. Aspectul este de mici „insule“ roșii și netede, adesea cu margini ușor ridicate. Uneori, persoanele cu limbă geografică resimt un disconfort și sensibilitate crescută atunci când mănâncă sărat, foarte dulce sau condimentat.

Este o afecțiune minoră care trece de la sine de obicei. În multe cazuri, leziunile dispar dintr-o parte a limbii și apar în altă parte. Mai poartă numele de glosită benignă migratorie.

Totuși, dacă problemele la nivelul limbii nu dispar într-un interval de 10 zile, este cazul să mergi la medic.

Eritroplazia

Eritroplazia este o boală destul de rară care se manifestă prin apariția unor leziuni de culoare roșie pe suprafața limbii, leziuni ce nu pot fi îndepartate. Cu exceptia culorii, eritroplazia este similara cu leucoplazia. Eritroplazia are un potențial premalign mult mai ridicat decât leucoplazia. De aceea, se recomanda efectuarea unei biopsii la un medic chirurg maxilo-facial pentru a putea exclude cancerul.

Limba galbenă

O schimbare a culorii limbii adesea mai puțin îngrijorătoare este îngălbenirea. Excesul de bacterii reprezintă principala cauză a îngălbenirii limbii. Alte cauze pot include: fumatul, administrarea unor vitamine sau icterul

Limba neagra păroasă

Limba galbenă este stadiul premergător limbii negre viloase. I se mai spune și limba păroasă și are drept cauză acumularea de celule moarte pe micile protuberanțe de pe suprafața limbii care conțin papilele gustative. Papilele devin mai lungi și pot capta bacterii, resturi alimentare și alte substanțe., în condițiile unei igiene orale precare.

Se crede ca principala cauza a apariției acestei tulburări este schimbarea florei bacteriene din cavitatea bucala ca urmare a unui tratament cu antibiotice. Alțti factori de risc includ igiena orala precara, fumatul, diabetul sau gura uscată. Schimbarea rutinei de igiena orală și finalizarea tratamentului cu antibiotice duc la eliminarea acestei afecțiuni.

Foto credit – Joey Nicotra Unsplash