Dermatoscopia, cunoscută și sub numele de dermoscopie sau microscopie prin epiluminiscență, este o metodă modernă, neinvazivă și cu rezultate rapide, folosită pentru examinarea pielii în cadrul unui consult dermatologic.

Pentru acest tip de investigație, medicul dermatolog foloseste un instrument numit dermatoscop, care mărește imaginea leziunii, permițând atât vizualizarea structurilor superficiale, cât și a celor profunde.

Dermatoscopia este recomandată ca si examinare de rutină  pentru pacienții cu nevi melanocitari. Cu ajutorul acestei examinări putem identifica modificări de structură ale nevilor si putem urmări evolutia lor.

Trebuie menționat că dermatoscopia este o analiză extrem de importanta in depistarea cancerului de piele, iar spre deosebire de examinarea leziunilor cu ochiul liber, dermatoscopia este cu până la 80% mai precisă. Având în vedere incidența tot mai crescută a cancerului de piele, dermatoscopia devine o procedură de testare din ce în ce mai utilizată.

În acest articol veți afla

1. Cum se desfașoară o consultație cu dermatoscopul

2. Ce tipuri de dermatoscoape există

3. Care sunt beneficiile unei consultații dermatoscopice

1. Cum se desfășoară o consultație cu dermatoscopul

În cadrul consultului, medicul dermatolog va folosi dermatoscopul pentru a examina pielea pacientului în cele mai mici detalii, pe zonele care prezintă riscuri. Pentru examenul dermatoscopic nu este necesară o pregătire specială. Pe piele se poate aplica un gel în timpul consultației, pentru a crește calitatea imaginilor. Procedura nu este dureroasă și nici invazivă.

2. Ce tipuri de dermatoscoape există

Dermatoscopul este format dintr-o lentilă de mărire și o sursă de lumină pentru o vizibilitate sporită a structurilor pielii. Există diferite tipuri de dermatoscoape. Principalele categorii sunt:

Dermatoscoape analogice

Dermatoscopia analogică mai este numită microscopie prin epiluminiscență (ELM). Atunci când se utilizează un dermatoscop analogic, dermatologii vor folosi lentilele pentru a observa în detaliu leziunile cutanate.

Dermatoscoape digitale

Dermatoscopia computerizată permite realizarea unui “body mapping”, adică a unei hărti complete a alunițelor de pe întregul corp. În cazul microscopiei digitale prin epiluminescență (DELM) sau a videodermoscopiei, pe de altă parte, dermatologii vor folosi un dermatoscop digital care conține și o cameră integrată. Dermatologul va examina ecranul camerei digitale pentru a observa leziunile.

3. Care sunt beneficiile unei consultații dermatoscopice

Dermatoscopia este obligatorie dacă apar modificări la nivelul alunițelor deja existente, pentru că orice  minimă modificare  ar trebui sa trimită pacientul la medicul dermatolog, care va realiza o dermatoscopie pentru a verifica daca este vorba sau nu de cancer de piele.

Persoanele care frecventează solarul si sunt adeptele bronzului, artificial sau natural, ar trebui să isi facă constant o asemenea analiză. Riscul de cancer de piele creste pe măsură ce ne expunem la radiațiile solare.

Persoanele cu multipli nevi sau cu un istoric familial de cancere cutanate, ar trebui sa facă în mod regulat dermatoscopii, pentru a se asigura că totul este în regulă. Se consideră că cel mai important rol al dermatoscopiei este acela de a identifica si monitoriza leziunile suspecte de melanom pentru a ne permite excizia lor cat mai precoce.

Deși este considerat cea mai agresivă formă de cancer de piele, dacă este depistat la timp, melanomul poate fi vindecat. Tot dermatoscopia ajută medicul sa stabilească marja chirurgicală în cancerul de piele. Dimensiunile și marginile tumorii pot fi mai dificil de identificat vizual dar dermatoscopul permite obținerea unor informații mai precise.

Dermatoscopia poate ajuta la diagnosticarea multor boli de piele, nu numai a cancerului cutanat.

  • boli ale părului și scalpului. Anumite afecțiuni specifice acestei zone, printre care și alopecia, pot fi diagnosticate cu precizie cu ajutorul dermatoscopiei. Astfel, se poate oferi tratamentul potrivit.
  • verucile pot fi văzute in detaliu cu ajutorul unui dermatoscop, astfel incât medicul să poată analiza structura exactă a negului.
  • Infecțiile fungice se pot identifica cu ajutorul demratocopului, evitând diagnosticele eronate.
  • Psoriazisul sau lichenul de asemenea pot fi diagnosticate cu ajutorul dermatoscopului.

De ce e foarte util un control dermatoscopic o data pe an

Dermatoscopia pemite medicului să vizualizeze caracteristicile specifice unor afecțiuni cutanate  până la aproximativ 1,5 mm in profunzimea pielii. Acest tip de consult s-a dovedit atât de eficient încât, în unele țări, medicii de familie urmează cursuri de dermatoscopie, in scopul imbunătățirii screening-ului pentru cancerele de piele.

Pentru reducerea riscurilor la minimum, eu recomand pentru toți pacienții încadrați in grupe de risc  (cei cu istoric familial de cancer de piele, cei cu pielea foarte deschisă sau cei care au un număr mare de alunițe pe corp) efectuarea unui control dermatoscopic anual, de preferat la finalul sezonului cald. Un asemenea control va depista formațiunile canceroase în fază incipientă ajutând vindecarea.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.