Uneori pe suprafața pielii se pot observa mici excrescențe de culoare galbenă sau brună, mici tumori benigne formate din lipide, adică acele celule care au proprietatea de a ingera si a distruge particule mari. Xantoamele – căci așa se numesc aceste tipologii, formează leziuni nodulare subcutanate, cu componență lipidică.
- Xantomul eruptiv -este o pata proeminentă, înconjurată de un halou roșu, ce apare brusc pe abdomen sau spate și este insoțit de un nivel ridicat al triglicerdelor în sânge.
- Xantomul papulo- nodular diseminat este o leziune foarte proeminentă, galbuie sau rosiatica, care apare pe zonele de flexie ori pe traiectul nervilor sau mucoase. Este asociat în anumite cazuri cu leziuni oculare sau diabet insipid.
- Xantomul plan al pleoapelor sau xantelasma debuteaza la unghiul intern al pleoapele superioare si poate sa se asocieze cu un nivel ridicat de colesterol; este cel mai frecvent xantom.
- Xantomul tendinos afectează mai ales tendoanele extensoare ale degetelor, cele ale încheieturii mâinii și tendonul lui Ahile.
În momentul în care se stabilește de către medic o astfel de afecțiune, următorul pas este o analiză a nivelului lipidelor în sânge.
Este important de retinut că, indiferent de dimensiunile pe care le au, xantoamele în sine nu pun în pericol viața pacientului dar bolile ori afecțiunile care le cauzează trebuie tinute sub control, tocmai de aceea se recomanda pacienților sa se adreseze medicului.
Tratament
Tratamentul xantoamelor este facultativ. Există situații când xantoamele pot afecta calitatea vieții fiind poziționate în zone cu impact estetic – xantomul plan al ochiului, de exemplu.
În astfel de situatii se pot indeparta prin electrocoagulare, chirurgical sau laser. Tratamentul laser al xantelasmelor este minim invaziv cu recuperare rapida si vindecare cu cicatrice minima!
Trebuie avut în vedere faptul că aceste xantoame reprezintă un semnal de alarmă pentru tulburări asociate ale metabolismului lipidelor, care trebuie tratate – regim alimentar sarac in lipide, administrare de medicamente hipolipemiante, etc.
Dacă se intervine cu tratament hipolipemiant în faza initială a formării xantomului, apariția lui este intreruptă, dacă nu, leziunea devine permanentă.
Recomandarea generală este de a examina periodic pielea și de a solicita un consult medical pentru toate situațiile prezentate mai sus. Aplicarea unor tratamente empirice nu rezolva cauza apariției acestor afecțiuni iar în unele cazuri nu au efectele scontate, întârziind vindecarea .
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.