Condiloamele (cunoscute și sub numele de veruci genitale) sunt acele excrescențe moi, asimptomatice, care apar în zona genitală și în jurul orificiului anal. Ele sunt cauzate de infecția mucoasei respective cu anumite tulpini de virus HPV (Human Papilloma Virus). Prezenta condiloamelor este una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume, acestea fiind foarte contagioase.
Infecția cu papilloma virusul uman poate produce mai multe tipuri de leziuni:
- Condiloame ano-genitale – mici formațiuni papuloase roz-roșsiatice, nekeratozice, care datorită macerației capătă un aspect albicios. La bărbați afectează șanțul balano-prepuțial, inelul prepuțial, glandul, și mai rar teaca penisului, meatul urinar și uretra terminală. La femeie se localizeaza în vagin și pe labii . Dezvoltarea condiloamelor este favorizată de deficitele imunitare. Ele pot recidiva frecvent și pot persista mai multi ani.
- Condiloamele plane ale colului uterin. Afectează colul uterin si sunt dificil de observat.
- Condilomatoza gigantă (tumora Buschke-Lowenstein). Este o formă tumorală, agresivă de condilomatoză dar bine-diferentiata si fara potential metastazant.
- Papuloza bowenoidă -leziuni papuloase multicentrice, izolate sau confluate, de culoare roz, violacee sau brună. Apare mai ales la adulții tineri și se localizează pe penis si pe vulvă.
Majoritatea pacienților cu condiloame genitale (90%) sunt infecțati cu tipuri neoncogene de HPV. Cu toate acestea este recomandabil ca pacientele cu condiloame să fie consultate de un ginecolog și șă efectueze un examen Papanicolau.
În acest articol veți afla
- Care sunt semnele și simptomele infecției cu HPV
- Cum se trateaza condiloamele acuminate
Semnele și simptomele infecției cu HPV
În cele mai multe cazuri, infecţia cu HPV evoluează asimptomatic şi poate fi detectată doar printr-o analiză specială.
Simptome vizibile ale infecţiei se dezvoltă în cazul unui număr mic ale persoanelor infectate, iar principalul simptom al infecţiei cu papiloma virus uman este formarea condiloamelor acuminate.
Condiloamele acuminate se aseamănă cu verucile (negii) simple. Ele au dimensiuni mici (de la câţiva milimetri până la un centimetru), sunt de culoare roz sau de culoarea pielii, au o suprafaţă netedă sau uşor rugoasă. De obicei condiloamele acuminate sunt nedureroase. În unele cazuri, în zona condiloamelor acuminate pacientul acuza mâncărime şi disconfort.
În aproximativ 20% dintre cazuri, condiloamele dispar de la sine, la câteva luni de la apariţie. Dispariţia condiloamelor nu întotdeauna indică dispariţia infecţiei cu HPV din organism. Adesea, infecţia rămâne în organismul omului pentru toată viaţa.
Transmiterea se face prin contact intim direct (nu neapărat doar sexual) cu o persoană infectată cu HPV (clinic sau subclinic). Virusul nu trece prin mucoasa integră, ci pătrunde prin mici fisuri/ulcerații (care pot să nu fie vizibile sau simptomatice). Infectivitatea/contagiozitatea este variabilă: infecția depinde de numărul de particule virale, tipul/intensitatea contactului și statusul imun. De asemenea, infecția cu virus Papiloma uman poate fi contactată și în urma utilizării sau atingerii obiectelor intime, folosite anterior de către o persoană infectată, intraoperator, în urma utilizării de către medic a instrumentarului contaminat și nesterilizat sau de la mamă la făt (transmiterea verticală, în cazul în care mama este infectată cu virus Papiloma uman înainte sau în timpul sarcinii).
Cum se trateaza condiloamele acuminate
Adresaţi-vă neapărat medicului dacă observaţi pe piele formaţiuni (negi, excrescenţe) asemănătoare cu condiloamele acuminate (verucile genitale).
Medicul vă va prescrie investigaţiile necesare pentru stabilirea cauzei exacte a bolii şi pentru excluderea posibilităţii altor boli care se transmit sexual.
În cazul femeilor cu condiloame acuminate recomandăm, pe langa consultul dermatologic, un consult ginecologic. Toate femeile cu infecţia papiloma virus uman trebuie să se supună unui examen citologic (frotiu citologic) regulat, care poate ajuta la prevenirea cancerului de col uterin.
Trebuie avut în vedere faptul că, doar pentru că condiloamele genitale ale unei persoane nu sunt vizibile, nu inseamna ca acesta nu sufera de HPV. Infecția poate avea o perioadă lungă de incubație: pot trece trei luni între momentul în care o persoană este infectată cu un virus și cel al apariției negilor genitali. Uneori, verucile se dezvolta dupa ani de zile.
La femei, exista condiloame care nu pot fi vazute, pe suprafata colului uterin. Utilizarea prezervativelor previne contactarea HPV, dar acestea nu pot acoperi intotdeauna intreaga piele afectată a unei persoane.
Condiloamele pot fi tratate prin aplicarea unor tratamente topice menite să le distrugă sau prin proceduri care urmăresc distrugerea lor fizică (crioterapie, excizie chirurgicală, elctrocauterizare, radiofrecvență)
Metoda de tratament va fi aleasă de medicul specialist, în funcție de severitatea problemei si de localizare.
Atenție- condiloamele genitale pot crește dacă nu sunt tratate, iar o persoană infectată, activă sexual le poate transmite partenerului său. Anumite tipuri de HPV pot determina dezvoltarea cancerului de col uterin. Exista 15 tulpini de virus cu risc inalt oncogen, din care 2 (HPV 18 si HPV 16) sunt raspunzatoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin. De cele mai multe ori sistemul imun reuseste sa elimine virusul in aproximativ 2 ani, înainte ca acesta sa produca probleme.
Factori de risc pentru condilioamele acuminate
-Numarul partenerilor sexuali. Cu cât sunt mai mulți parteneri, cu atât riscul crește De asemenea, riscul de infectare crește și pentru o persoană cu un singur partener, care are însă la rândul său mai multi parteneri sexuali.
-Varsta. Verucile (negii) genitali apar in special la adolescenși si la persoane adulte tinere.
-Sistem imun compromis – după un tratament cu imunosupresoare, dupa un transplant sau în cazul infecțiilor HIV/ SIDA.
– Leziuni ale pielii. Micile leziuni, zgarieturi, rani de la suprafata pielii expun mai mult la contactarea infectiei HPV.
Infecția cu tulpini HPV înalt oncogene poate fi evitată, prin vaccinare, de preferat inainte ca persoana să își înceapă viața sexuală și să fie infectată. Există vaccinuri care protejează doar pentru tulpinile de virus inalt oncogene, sau vaccinuri care protejează de infecția cu tulpini HPV care determină veruci.
În România, sunt diponibile trei tipuri de vaccin, inclusiv vaccinuri nonavalent (protejează împotriva a nouă tipuri de tulpini virale, și înalt oncogene și tulpini implicate in aparitia verucilor genitale). Vaccinarea impotriva HPV constă intr-o serie de trei administrări injectabile intramuscular și este indicată atât la fete și femei, cât și băieți și bărbati începând de la 9 ani.