Pentru că încurajez folosirea produselor care conțin factori de protecție solară, am considerat utilă demontarea câtorva mituri legate de acestea.

Studii realizate în Statele Unite au arătat faptul că în medie, în SUA un adult folosește cel mult o sticla de produs cu SPF pe an – nivel considerat redus de dermatologi avand in vedere riscurile expunerii la soare. Poate că mai multă lume ar folosi aceste produse dacă s-ar informa corect și dacă ar avea în vedere faptul că acestea trebuie aplicate conform indicațiilor.

S-a discutat mult despre absorbția în sânge a anumitor compuși din produsele aplicate pe piele, legaturi cu afecțiuni diverse și nu în ultimul rând, un posibil impact negativ asupra mediului.

 

„Un  număr mai mare însemnă protecție mai bună”

Căutam mereu creme sau loțiuni cu protecție atât împotriva UVA cât și UVB.

Lumina ultravioletă (UV) nu este vizibila cu ochiul liber. Ceea ce numim lumina ultravioletă de tip A- UVA reprezintă lumina cu o lungime de undă mai lunga și o asociem cu îmbătrânirea prematură a pielii. UVB – cea cu lungimea de undă mai scurtă, este asociată cu arsurile solare.

Numărul pe care il regăsim lângă informația legată de SPF indică nivelul de protecție :  SPF 15 blochează 93% din razele  UVB , SPF 30 blochează 97% din razele UVB iar  SPF 50 ajunge la 98%. Ideea preconcepută este că pe măsura ce numărul 15, 30 sau 50 crește, produsul oferă o protecție  mai bună. Este parțial adevărat, gradul de protecție crește dar nu semnificativ. Important este să alegem produse cu spectru larg de protecție , atât împotriva UVA cât și UVB.

 

Raportul între eficiență si siguranța aplicării

Studii făcute de FDA – Food and Drug Administration din SUA au demonstrat că există ingrediente active în produsele cu SPF, care se absorb în sânge și care pot avea efecte negative.

Două ingrediente – dioxidul de titan și oxidul de zinc (produse care acționează fizic nu chimic) sunt considerate sigure și eficiente. Dioxidul de titan mineral care se regăsește în mod natural în sol, permite absorbția razelor UVB  și parțial a razelor UVA, este considerat sigur pentru oameni și mediu. Oxidul de zinc oferă un spectru larg de protecție atât pentru UVA și UVB I este deasemenea considerat sigur.

Pe de altă parte acidul aminobenzoic (PABA) si salicilatul de trolamină nu sunt considerate nici  sigure nici eficiente și ar trebui să evităm produsele care le conțin. Alte componente chimice pe care le regăsim in produsele cu SPF dar pe care e bine să le evităm sunt:

Oxybenzona  – despre care se spune că poate determina dereglări endocrine, alergii de contact și în unele situații chiar fotoalergii . Datorită faptului că se regăsește în formă de nanoparticule care nu sunt biodegradabile, se consideră că pot dăuna mediului . În 2018 Statul Hawaii a interzis produsele care au acest component pentru a proteja mediul și în special recifurile de corali.

Octinoxatul – Previne efectul negativ al razelor UV dar nu protejează de razele UVA. Pe unele ambalaje apare ca OMC- methoxi-cinnamat. Substanța este legată de disfuncții endocrine, analizele au arătat că trece în laptele matern și sânge.

 

“Folosirea produselor cu SPF determină agravarea arsurilor solare.”

Astfel de situații apar atunci când o persoană consideră că o aplicare superficială ar fi suficientă și se expune fără măsură la soare în intervalele de timp considerate periculoase ( intre orele 11-17).

Un studiu derulat în 2007 a demonstrat că perioada de expunere poate crește cu 13-39% în cazul persoanelor care folosesc SPF și care se expun voluntar la soare. Astfel, fără o aplicare corespunzătoare și  o reaplicare când e cazul , produsele nu funcționează de fapt iar efectele negative ale expunerii la soare se vor face simțite.

 

“Produsele cu SPF blochează absorbția vitaminei D “

 

Un nivel corespunzător al vitaminei D este esențial pentru absorbția calciului și sănătatea oaselor. Deficiența de vitamina D se traduce în osteoporoză, poate duce la boli autoimune, depresie sau complicații în sarcină. Sursele de vitamina D din alimente sunt reduse – somon, sardine sau ton iar cantitatea de vitamina  obținută este mult mai redusă decât cea obținută prin expunerea la soare . 90% din vitamina D din corp se obține prin expunerea la soare.

Chiar dacă au fost studii care au legat aplicarea unor produse de un nivel mai redus al vitaminei D, este important de reținut că se poate obține vitamina D prin expunerea la soare și fără efectele negative ale arsurilor solare.

Sunt suficiente  5  minute de expunere solară zilnic, fără crema cu factor de protecție  pentru persoanele cu ten deschis la culoare, ca să sintetizeze nivelul necesar de vitamina D. Dacă se aplică SPF 15, prin expunerea la soare timp de 20 de minute zilnic, nivelul de vitamin D în organism se poate obține fără riscul de îmbătrânire cutanată.

 

In concluzie putem spune ca  având  în vedere efectele pozitive al folosirii produselor cu SPF, utilizarea lor reprezintă prima linie de protecție împotriva efectelor negative ale expunerii solare . Vă recomand să folosiți produse cu spectru larg de acoperire, protecția UVA și UVB – din categoria dermatocosmeticelor. Acestea sunt supuse unor teste suplimentare față de produsele  din supermarket și aveți posibilitatea de a alege textura și modul de aplicare preferat.

 

Photo credit Engin Akyurt Unsplash