Pitiriazisul versicolor este o patologie frecventă cu care mă întâlnesc în practica mea zilnică. Este o boală cutanată caracterizată prin erupţia pe piept şi pe spate a unor mici pete brune (pitiriazis versicolor hipererom) sau decolorate (pitiriazis versicolor acromiant), rotunde şi care se descuamează.

In acest articol veți afla

  1. Cum apare pitiriazisul
  2. Metode de tratament pentru pitiriazis
  3. Sfaturi pentru a preveni repariția pitiriazisului

1. Cum apare pitiriazisul

Pitiriazisul  versicolor apare în partea superioară a trunchiului și pe brațe, iar transpirația favorizează boala. Leziunile tegumentare pot avea culori diferite: albe in zonele expuse și maronii pe zonele acoperite, de obicei avand margini bine delimitate. Daca sunt frictionate apare scuama.   Pitiriazisul versicolor rezultă din proliferarea de micelii a fungilor (ciupercilor) din genul Malassezia. Fungii Malassezia (aproximativ 14 specii identificate pana in prezent) fac parte din flora normala a pielii umane. Aceste microorganisme depind de lipidele de pe suprafata pielii (sebum) pentru a supravietui. Cele mai frecvente specii cultivate din leziunile de pitiriazis versicolor sunt Malassezia furfurMalassezia globosa, Malassezia restricta și Malassezia sympodialis. Acest tip de ciuperci trăiesc atât în zonele de piele sănătoasă cât și în cele afectate; transformarea din forma nonagresiva (saprofită) în forma agresivă (parazită) este favorizată de caldură, umiditate, aplicarea de substanțe grase pe piele, imunodepresie, malnutriție, corticoterapie și raspunsul imun al gazdei.  Ciuperca este lipofilă, se hrănește cu grăsime, de aceea se dezvoltă pe zone seboreice ale pielii. O intâlnim rar la copii si  după vârsta de 65 de ani.

Această ciupercă formează colonii pe pielea păroasă a capului de unde sporii se scutură pe piele formând placile patogene.   Zonele afectate nu se bronzează.

Sunt intrebată de catre pacienți dacă aceasta ciupercă este contagioasă, răspunsul este NU. Malassezia furfur  face parte din flora normală a fiecarei persoane motiv pentru care nu se transmite de la individ la individ.

2. Metode de diagnostic pentru pitiriazisul versicolor

În cele mai dese cazuri diagnosticul pentru pitiriazis se pune de către medicul dermatolog pe baza examinării pacientului, uneori cu ajutorul lămpii Wood. In anumite situații medicul poate solicita examen micologic pentru a exclude alte boli.  Există și riscul de diagnostic greșit – pitiriazisul poate fi diagnosticat eronat ca psoriazis, eczemă, infectie fungică (tinea corporis), sau erupție medicamentoasă  (o eruptie determinată de reacția organismului la un medicament), parapsoriazis sau lichen plan.

Pitiriazis versicolor-  tratament

Pitiriazisul versicolor se poate reduce adesea in vremea rece sau uscată, dar de obicei nu dispare de la sine. Tratamentele care dau rezultate includ în principal creme, loțiuni și șampoane care conțin substanțe antifungice,   creme sau lotiuni cu clotrimazol, crema sau gel cu ketoconazol , crema sau gel cu terbinafină, crema sau gel cu ciclopirox, crema cu miconazol, lotiune cu sulfura de seleniu 1 % etc.

Acestea se aplică pe zonele afectate ale pielii, pe scalp și corp. Samponul este folosit pentru a elimina ciuperca de pe scalp și de pe păr (dacă nu se tratează și scalpul, acesta fiind rezervor de spori, recidiva este frecventă)

Trebuie să avem în vedere că și atunci cand tratamentul functionează, poate dura până la câteva săptămâni sau luni pentru ca petele sa dispară.

Numai in cazuri rare sunt necesare tratamente antimicotice sistemice.

3. Sfaturi pentru  prevenirea reapariției pitiriazisului

Reapariția pitiriazisului se poate preveni și gestiona prin câteva ajustări ale stilului de viață.

Așadar, pentru a evita recidivele va sfatuiesc să:

  • purtați haine comode, pentru a evita supraincălzirea pielii și umiditatea excesivă;
  • alegeți materiale lejere pentru a permite pielii să se usuce
  • evitați pe cât posibil mediile calde si umede;
  • evitați factorii ce determină transpiratia excesivă;
  • spălați și călcați la temperatură înaltă  imbrăcămintea  care vine in contact cu pielea bolnavă  deoarece ciupercile care raman pe imbrăcăminte pot provoca reaparitia infectiei.

Urmați tratamentul corect și complet al eruptiei active!

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.