E vară, soarele arde cu putere, iar lunile care urmează înseamnă pentru mulți dintre noi o mult așteptată vacanță. Iubim marea și plaja așa că un concediu pentru care vor opta multi înseamna bronz și soare. Pentru ca expunerea la soare să nu aibă efecte negative ulterior, trebuie facută cu măsură iar doritoarele unei străluciri  arămii trebuie să aibă în vedere câteva precauții pentru a nu face rău pielii. Este bine de știut că bronzul e considerat un efect advers al expunerii la soare, este un răspuns de protecție al epidermului la acțiunea radiațiilor solare.
O să îmi spuneți că aplicăm o cremă de protecție solară și gata. Știm cum ne ajută crema aceea, ce și cum cu razele UVA, UVB – care sunt alea bune și care sunt rele, ce înseamnă SPF ? Toate cremele or fi la fel? Să vedem ….

Radiațiile UV au fost descoperite în anul 1801 de fizicianul de origine germană Johann Wilhelm Ritter și sunt radiațiile electromagnetice emanate de soare.

Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele pe termen lung – apariția ridurilor și imbătrânirea pielii. Ele au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele. Acest tip de radiații penetrează corneea, afectand-o permanent, expunerea prelungită poate cauza cataractă. De aceea este foarte important sa ne protejam ochii purtand ochelari de soare cu filtru solar. Razele UVA pot ajunge la piele chiar și prin sticlă – e posibil sa nu fii protejată dacă stai în casă. Razele UVA ne afectează fără să ne dăm seama, pentru că nu sunt asociate cu bronzul, deci nu le vedem efectul imediat pe piele.
Razele UVB sunt responsabile de apariția bronzului și ….în cazul imprudenței de apariția arsurilor solare.
Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, insa din fericire acestea nu pătrund prin atmosferă. Drept urmare, razele UVC nu afecteaza pielea defel.

Efectul razelor UVA si UVB asupra organismului diferă în funcție de intensitatea acestor radiații. Mai mulți factori determină intensitatea razelor ultraviolete.

  • Stratul de ozon protejează pământul, acționând ca o barieră pentru radiații. Acest strat nu mai are aceeași grosime ca acum 30 de ani, deci dacă pe vremea mamelor sau bunicilor nu se punea accent pe protecția solară, acum nu ar fi prudent sa ignoram riscurile. Duse sunt vremurile cu tinerii care stateau tolăniți la soare la Woodstock …
  • Altitudinea intensifică radiațiile – cu cât altitudinea crește, cu atât mai multe radiații UV intră în contact cu pielea.Deci nu ignora protecția solară dacă alegi vacanța la munte.
  • Latitudinea – distanța față de Ecuator afectează intensitatea razelor UV. Razele UV sunt mai puternice in apropierea Ecuatorului și scad dacă ne apropiem de Polul Nord sau Polul Sud.
  • Condițiile meteo -în zilele ploioase și înnorate intensitatea radiațiilor e mai mică decât în zilele călduroase de vară, în care soarele străluceste pe cer.
  • Reflectabilitatea suprafețelor –razele sunt intensificate dacă se reflectă pe suprafețe precum apa, nisipul ori zăpada.
  • Zăpada reflectă mai multe radiatii solare decât nisipul!

Razele UVA, dacă ne expunem cu moderație, au efecte benefice pentru noi. În urma expunerii, organismul produce vitamina D, esențială pentru sănătate. Sunt suficiente 5-15 minute de expunere la soare de 3 ori pe săptămănă, în lunile de vară pentru a menține un nivel corect de vitamina D. Vitamina D e cea care stimuleaza și producția de serotonină, hormonul fericirii – deci razele UV pot combate depresia. Un alt avantaj al expunerii e faptul ca acestea sunt adjuvant (adică ajută dar nu vindecă ele singure) în tratarea unor afectiuni dermatologice: psoriazis, eczemă sau dermatită atopică.

Auzim mereu discuții despre SPF. Cele trei litere reprezintă prescurtarea de la sun protection factor – adică indicele factorului de protectie solară.
Indicele SPF măsoară protecția fata de razele UVB nu fata de UVA. Pentru ca pielea sa fie protejată de ambele tipuri de radiații, trebuie să folosim un produs pe care să scrie „protecție cu spectru larg”.
Ce înseamnă numerele care apar lângă SPF ?
SPF 30 oferă protecție în proporție de 97%, iar SPF 50 merge până la 99%.
Produsele care depasesc SPF 50 nu au cum sa protejeze mai mult de 99% – oferă doar marketing Încurajăm aplicarea unei creme de protecție cu SPF mai mare de 30!

Protecția UV completă (UVA+UVB) combină filtre organice (care absorb, convertesc și resping radiațiile solare dăunătoare) cu filtre fizice (compuse din dioxid de titan și oxid de zinc) care reflectă radiațiile UV și le resping, pentru a nu fi absorbite de piele.
Ca produsele cu SPF să aibă efect, pielea trebuie acoperită cu un strat generos de cremă iar produsele trebuie reaplicate pe parcursul zilei, in timpul expunerii la soare – dacă suntem la plajă la fiecare 2-3 ore dacă nu intrăm în apă și la 30-40 min dacă intrăm în apă.
Exista fotoprotectoare colorate sau transparente; cu formula lapte, gel, ulei; pentru față și/sau corp; pentru piele, păr , buze;….chiar și pentru cei mai pretențioși !

După ce am citit din nou toate cele de mai sus am tras aer adânc în piept și mi-am spus – totuși .. pentru că pielea bronzată ne face să părem mai suple …și dacă vrea cineva să stea la plajă… ce ar trebui să facă, în afară de a folosi crema de protecție solară ?

Exfoliază pielea înainte de expunerea la soare

Cu 2 sau 3 săptămâni înainte de a expune pielea la soare, folosește un exfoliant ușor, mai ales pentru pielea de pe corp. După anotimpuri reci în care pielea a fost agresată de aerul cald și uscat din încaperi, de vânt și temperaturi joase, pielea are nevoie de o exfoliere care să îndeparteze celulele moarte… in felul acesta pielea va arăta mai tânără și mai sănătoasă!

Epilează-te cu atenție

Nu vrem sa ajungem pe plaja rosii, iritate și eventual cu bubițe mici, așa ca epilarea trebuie făcută cu câteva zile înainte.
Epilarea definitivă ne scapă de griji dar dacă ți se pare costisitoare alege alte metode cu grijă pentru a reduce riscul de iritații.

Hidratează pielea

Hidratarea trebuie facută zilnic, dimineața și seara, iar după ce ieși de la duș aplică o lotiune hidratantă pe corp. Să nu uităm că soarele va deshidrata pielea!
Alege produsele în funcție de tipul tău de piele – pentru pielea uscată uleiuri hidratante iar pentru pielea grasă poți folosi o cremă/ loțiune hidratantă.
Dacă timpul și bugetul permit, in ultima săptămână înainte de expunerea la soare se pot face împachetări pentru hidratare puternică;

Protejează pielea

In fiecare zi, pentru ten aplică o cremă cu SPF, iar pe brate, picioare sau alte zone expuse razelor de soare, o loțiune de corp cu protecție împotriva razelor ultraviolete.
Recomandat ar fi insă să iti ferești cât mai mult pielea de radiațiile solare prin haine și accesorii precum pălăriile ori eșarfele din materiale naturale
Altfel există riscul să te dezvelești pe plajă cu urme de bronz până la nivelul mânecii de la tricou.

Atenție la alimentație

Expunerea la soare accentuează stresul oxidativ deci trebuie să suplimentăm consumul de antioxidanți din alimente. Antioxidantii sunt extrem de benefici pentru piele pentru că încetinesc procesul de imbătrânire iar cei mai mulți sunt în fructe și legume.
Consumul de apă trebuie să treacă de 2 litri.

O vorbă despre make-up

Atenție la produsele folosite pe timpul verii – eu le recomand pe cele cu textură ușoară, care nu încarcă tenul (de exemplu poți înlocui fondul de ten cu o cremă de tip BB Cream) . Ține minte, dacă vei sa iei cu tine produse la plajă pentru retușuri, soarele accelerează degradarea lor… deci, mai bine fără. Poți renunța la make-up, la plajă…”poarta naturalul”…este la modă!

După ce ne-am pregătit pielea și am ajuns la plajă

  • aplicăm un strat generos de cremă sau loțiune SPF cu 30 de minute înainte de a ajunge pe plajă și la fiecare 2 ore in timpul expunerii la soare
  • purtăm pălării (modele pe toate gusturile) pentru prevenirea insolației
  • ne hidratăm intens, cu apă și alimente puternic hidratante (fructe si legume)
  • purtăm ochelari de soare cu protectie UV, pentru sănătatea ochilor
  • evităm expunerea la soare între orele 11 si 17, cand soarele este foarte puternic, iar razele UV sunt la intensitate maximă.

Să  ne bucurăm de soare și de vacanță !

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.