Cele mai eficiente soluții pentru cicatricile produse de acnee
Am discutat într-o altă postare despre acnee. E foarte frustrant ca, după ce s-a chinuit o vreme să scape de acnee, un adolescent să tragă ponoasele datorită unor cicatrici inestetice, ramase dupa vindecarea acesteia. Cicatricile determină scăderea stimei de sine, pot duce la izolare și au un impact psihologic greu de cuantificat.
Ce sunt și cum apar cicatricile post-acnee
Cicatricile post-acnee sunt acele semne care rămân după vindecarea leziunilor active. Tipurile de cicatrici care pot sa apară sunt de mai multe forme:
- Icepick scars – sunt cicatrici profunde, cu diametrul de până la 2 mm, cu margini bine delimitate care se extind vertical profund în derm, uneori până la nivelul țesutului subcutanat
- Rolling scars –sunt cicatrici mai superficiale dar mai extinse, putând ajunge la 4-5mm
- Boxcar scars- sunt cicatrici post acnee sub forma unor depresiuni rotunde sau ovalare bine delimitate, profunde; ele pot avea un diametru de 0,1-0,5 mm si o adâncime de peste 0,5 mm; acestea sunt cel mai dificil de tratat.
Pentru că tratarea unor astfel de cicatrici se face cu mare dificultate, cea mai bună abordare este aceea de a preveni formarea lor. Cicatricile nu se vor reumple, nu se vor trata cu crème și nici nu vor dispărea de la sine. Pentru a preveni apariția lor recomand să evitați traumatizarea leziunilor active de acnee și să apelați bineînțeles, la un consult dermatologic pentru a le trata. De asemenea, la cele mai mici semne ale agravării acneei, sau la apariţia mai multor leziuni active de acnee, va recomand sa mergeți la medicul dermatolog. Ecuația e simplă – mai puține leziuni active înseamnă mai puține cicatrici.
Un alt efect neplăcut apărut după ce acneea s-a vindecat, poate sa fie hiperpigmentarea pielii – acele semne sau pete de culoare maro sau roşie care apar în locurile unde pacientul a avut coșuri. Petele, numite alterare pigmentară post-inflamatorie – sunt cauzate de inflamaţia din timpul procesului de vindecare a pielii. Atunci când pielea e traumatizată (atunci când se “stoarce” un coş) poate apărea o pigmentare anormală, o textură şi o nuanţă a pielii diferite de restul pielii pacientului. Din fericire, cu un tratament urmat cu atenție, care poate cuprinde produse cu retinoizi, serumuri cu vitamina C, creme cu factor de protecţie solară şi produse cosmetice care albesc pielea, astfel de semne dispar in 3-6 luni.
Să revenim însă la soluții pentru cicatricile post acnee, pentru că există soluții și în acest caz. Inainte deîinceperea unui tratament pacientul trebuie să aibă în vedere urmatoarele aspecte:
- trebuie stabilite de la bun început așteptări realiste – nicio metodă nu poate garanta o netezire completă a pielii şi o ştergere în proporţie de 100 % a cicatricilor
- trebuie urmate exact recomandările medicului (ex: creme hidratante şi reparatorii, fotoprotecţie riguroasă, etc), pentru a evita producerea unor efecte adverse nedorite
- trebuie stabilită o bună comunicare cu medicul dacă apare orice semn sau simptom ce vi se pare că nu ar trebui să se manifeste pe zonele tratate.
- aveți în vedere faptul că în funcție de gravitatea leziunilor pot să fie necesare mai multe şedinţe de tratament pentru a obţine rezultate satisfăcătoare (3-5 şedinţe, pentru fiecare tehnică).
- de obicei, atenuarea este minimă după prima intervenție – dar rezultatul cumulativ ulterior poate fi unul satisfăcător.
- uneori este necesară combinarea mai multor tehnici – medicul dermatolog va va propune procedurile și succesiunea acestora pentru rezultate optime.
- metodele agresive pot duce la rezultate mai bune, dar pot avea efecte secundare.
- o bună parte din procedele care au efect au și o componentă de durere, de aceea unele se efectuează sub anestezie locală.
- se recomandă ca astfel de tratamente să NU se efectueze în timpul verii, când soarele este foarte puternic, pentru a nu risca hiperpigmentări.
- Rezultatele tratamentelor depind in mare masura de tipul de cicatrici, de tipul de colagen, de consecventa in urmarea indicatiilor si de alegerea tipului de procedura adaptat fiecarui pacient!
Selecția tratamentului se face doar după o discuție sinceră cu medicul dermatolog, pentru că fiecare caz este diferit.
Am folosit cu rezultate bune mai multe tipuri de tratamente în funcție de gravitatea fiecărei situații. Cele pe care le recomand sunt:
Peelingul chimic – pentru cazurile mai puțin grave – o procedură care implică aplicarea pe zonele afectate de cicatrice a unor substanţe care să determine exfolieri ale straturilor superficiale ale pielii. Profunzimile la care se acţionează sunt diferite, în funcţie de substanţele folosite. Se folosesc cu succes peeling-uri cu acid glycolic, acid tricloracetic, phenol.
Dermabraziunea si/sau microdermabraziunea – proceduri care presupun folosirea unor instrumente care îndeparteaza mecanic celulele moarte de pe straturile superficiale ale pielii la diverse nivele. Microdermabraziunea este o procedură mai superficială decât dermabraziunea şi totodată mai puţin dureroasă; aceasta procedura se poate repeta la intervale scurte (chiar 10-14 zile).
Dermapen – adică o procedură care determină producerea unei inflamaţii în piele, la nivelul cicatricii, care să stimuleze remodelarea tisulară, formarea de colagen şi alte substanţe din derm, ce vor umple dinăuntru în afară cicatricea.
Mai multe informatii despre Dermapen gasiti AICI
Am lăsat la sfârșit procedurile cu rezultatele cele mai spectaculoase – tratamentele laser
Poți afla mai multe informații despre noțiunile care stau la baza tratamentelor cu laser, accesând acest link .
https://optimesthetic.ro/tratamente-cu-laser/
Laserele care pot fi utilizate cu succes în tratamentul cicatricilor post acnee se împart în două categorii
a. Lasere ablative – care vaporizează, distrug o parte din straturile superioare ale pielii, vindecarea făcându-se cu remodelare şi umplerea cicatricei. Printre acestea se numără următoarele: lasere CO2 si lasere Erbium Yag. Aceste tipuri de tratamente, deși se califică la proceduri minim invazive, sunt totuși proceduri care implică discomfort, se efectuează după aplicarea unor creme anestezice si au o rată mai mare de apariție a unor efecte secundare de tipul: înroşire, umflături, cruste, pigmentări, infecţii. Aceste efecte secundare pot fi evitate printr-o îngrijire riguroasă ulterioară procedurii.
Laserul fracţionat tratează doar câte o fracţiune din piele, fiind destul de agresiv. În timpul procedurii, laserul perforează pielea în milioane de găuri, vaporizând ţesutul cu care intră în contact. Leziunile induse pielii forţează organismul să vindece zona afectată, creand ţesuturi noi, după ce tesuturile afectate au fost îndepărtate. Laserul CO2 tratează atât ţesuturile superficiale, cât şi cele profunde, cu o foarte mare precizie în controlarea intensităţii şi adâncimea ablaţiei.
După una sau doua şedinţe de laser fractionat CO2 aspectul este îmbunătăţit!
b. Lasere nonablative – stimulează producerea de colagen din derm, fără să distrugă stratul superior al pielii. Sunt lasere de tip Nd:Yag si diodă. Au o rată mai mică de producere a reacţiilor adverse si au mai puţini paşi de îngrijire post-terapie
O terapie mai puțin aplicată în România este terapia cu celule stem. Este o tehnică prin care se injectează la nivelul cicatricilor relativ proaspete celule stem recoltate din sângele periferic sau din ţesutul adipos al persoanei care este subiectul tratamentului. Celulele stem sunt celule nediferenţiate şi care, odată ajunse la nivelul unui anumit ţesut, se diferenţiază (se transformă) în celule ce aparţin respectivului ţesut- deci apar celule noi, bogate în colagen, care ameliorează aspectul pielii.
Exista posibilitatea de se injecta acid hialuronic in cicatrici pentru a le umple.
Orice manoperă invaziva de tratament al cicatricilor trebuie temporizată, minim 6 luni, pentru pacienții care au urmat tratament sistemic cu Isotretinoinum pentru tratarea acneei!
Soluții pentru estomparea cicatricilor există, trebuie doar să le găsim pe cele mai potrivite pentru fiecare caz în parte.
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.