De multe ori, am întâlnit persoane care erau în cautarea unui nou șampon care ar fi trebuit să reducă fenomenul neplacut al pruritului si mătreții. Mai încercau un șampon care a funcționat în cazul unui cunoscut, și mai testau o loțiune, dar de fiecare dată fară rezultat.
O bună parte din acele persoane sufereau de o formă de dermatită seboreică, afecțiune care în formele sale ușoare se manifestă prin prezența la nivelul scalpului a unui descuamări ( mătreață) grase; mătreata care se poate reduce prin folosirea șamponului potrivit iar în forme mai grave are nevoie de un tratament stabilit de medicul dermatolog.
In acest articol veți afla:
- Ce este dermatita seboreică
- Cauzele dermatitei seboreice
- Cum se tratează dermatita seboreică
1. Ce este dermatita seboreică
Dermatita seboreică este o afecțiune caracterizată prin prezenta de plăci roșii cu mătreața grasă pe suprafață, localizate pe zonele seboreice ale corpului (scalp, față, torace); localizarea predilectă este la nivelul scalpului, se extinde la nivelul feței (sprâncene, aripioare nazale, retroauricular, duct auricular, bărbie- in cazul bărbaților). Evoluează în pusee și este mai frecventă în sezonul rece. Mai afectați sunt reprezentații sexului masculin, raportul pacienților de sex masculin la pacientele de sex feminin este M:F=2:1 .
Dincolo se senzația de mâncărime care poate să nu apară în toate cazurile, aspectul estetic reprezintă, probabil, cea mai importantă preocupare a pacientului, Dermatita seboreică afectează cu precădere adulţii, dar este întâlnită şi la nou-născuţi.
La copii foarte mici, la sugari, dermatita seboreică apare în mod caracteristic la nivelul scalpului, în primele 3 luni de viață. Este reprezentată de cruste galbui difuze, groase pe fond eritematos ; pe pielea capului apar depozite scuamoase cu caracter grăsos, aşa numitele „cruste de lapte”. la nou-nascuti dermatita seboreica se poate extinde pe tot corpul fiind frecvent confundata cu dermatita atopica. Dermatita seboreica a nou-nascutului are o evoluție favorabilă fiind în general urmată de vindecarea spontană a leziunilor.
2. Cauzele dermatitei seboreice
Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, există mai multe ipoteze, una dintre ele fiind combinația între supraproducția de sebum si înmulțirea excesivă a unor fungi saprofiți (Malassezia Furfuris / Pityrosporum ovale). În cazul în care fungii se înmulțesc în exces în zonele bogate in sebum, substanțele rezultate irită pielea, conducând spre o reacție inflamatorie locală, iar in urma descuamării pielii – apare mătreața.
Pentru că evoluția este oscilantă, recapitulăm factorii de risc în cazul dermatitei seboreice
– igiena deficitară a scalpului ; ritmul de spălare al scalpului este propriu fiecărei persoane și este dat de secreția de sebum . Acel mit care se transmite prin viu grai cum ca daca te speli rar pe cap nu ți se mai ingrașă părul si nu-ți mai cade…. E DOAR UN MIT!
– stresul emoțional sau fizic
– exces de sebum
– folosirea de loțiuni cu alcool, care irită pielea;
– alte afecțiuni cutanate:
soriazisul. Din punct de vedere clinic formele severe de dermatită seboreică și psoriasis sunt dificil de deosebit. Se foloseste de multe ori termenul de sebopsoriazis pentru a descrie aceasta situație. Este posibil ca episodul acut de dermatită seboreică să acționeze ca un factor trigger ( fenomen Kobner) pentru psoriazis și să determine declansarea lui la nivelul scalpului.
– boala Parkinson ( pacientii cu Boala Parkinson au forme mult mai severe de dermatită seboreică)
– lipsa odihnei suficiente;
– dieta este frecvent blamata pentru episoadele recurente de dermatita seboreică. Deficitele nutritionale severe ( deficitul de zinc, de acizi grași,de vitamine din grupul B ) poate produce o erupție similară celei din dermatită seboreică dar fara a fi dermatită seboreică.
– un sistem imunitar deficitar ( persoanele HIV pozitive pot dezvolta forme severe de dermatită seboreică )
Diagnosticul de dermatită seboreică se stabilește de medicul dermatolog, în majoritatea situațiilor pe baza anamnezei și examenului fizic. În cazul copiilor, părinții trebuie să observe eventualele semne și să se adreseze medicului dermatolog.
3. Cum se tratează dermatita seboreică
Dermatita seboreică este o afecțiune cu evoluție cronică, ce necesită tratament prelungit, uneori chiar ani de zile. Tratamentul dermatitei seboreice reprezinta de fapt o intretinere adaptata si evitarea factorilor declansatori.
Tratamentul recomandat pentru forma minoră a dermatitei seboreice este folosirea unui șampon (de preferat dermatocosmetic ) care conține ketoconazol, acid salicilic, gudroane, complexe de seleniu sulf sau zinc. Trebuie avut în vedere că tratamentul urmat, cu precădere şamponul şi cremele cu acţiune locală, sunt eficiente o perioadă de timp, în jur de 3-4 luni. În timp pielea devine rezistentă la substanţele active, reacţia locală la tratament scade, iar scuamele se produc din nou. În aceste situaţii, trebuie să vă adresaţi medicului dermatolog pentru a vă recomanda un produs cu o altă compoziţie.
Pentru pacienții cu formă moderată se pot folosi dermatocorticoizi – hidrocortizon acetat 1%- în combinație cu tratament antifungic topic. Ketoconazolul are o mare afinitate pentru keratină, fiind principalul antifungic cu acţiune asupra ciupercii Malassezia furfur. Se recomandă utilizarea cu mare prudență, și doar la indicația medicului, a dermatocoticoidului la nivelul fetei!
În cazurile dificile de dermatită seboreică abordarea terapeutică include, pe lângă tratamentul topic menționat, şi tratament antifungic oral cu fluconazol. Sistemic, în aceste situaţii se poate administra şi itraconazol oral,si in cazuri extreme corticoizi. Agenţii keratolitici cu un conţinut ridicat în acid salicilic sunt folosiţi pentru îndepărtarea crustelor grase.
Atunci cănd vorbim de complicații ne gândim la infecții secundare microbiene care se pot trata cu topice antibacteriene.
Pentru nou născuți tratamentul dermatitei seboreice are la bază menținerea uscată a pielii și reducerea inflamației. Se vor evita cremele grase. Se poate folosi un săpun alcalin special creat pentru bebeluși. Crustele scuamoase de la nivelul scalpului se îndepărtează delicat cu produse dedicate .
Trebuie să punctăm însă, că la fel ca în cazul altor afecțiuni de acest fel, deși nu ne pun în pericol viața, ele au un impact semnificativ asupra aspectului nostru iar acesta la rândul său are un puternic impact asupra psihicului. Este de preferat să ne adresam unui medic dermatolog pentru a stabili metodele de tratament cele mai bune de la primele semne de dermatită seboreică, pentru că este mult mai ușor de gestionat o formă moderată decat complicațiile ulterioare.
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.