Frecvent sunt intrebată dacă exista diferențe intre produsele de protecție solară pentru față și corp.

 

Există oare  vreo diferență?

 

În acest articol veți afla

Ce caracteristici trebuie sa aibă o crema cu fotoprotecție, pentru față

Ce caracteristici trebuie să aibă cremele cu fotoprotecție, pentru corp

 

Ce caracteristici trebuie sa aibă o crema cu fotoprotecție pentru față.

 

Produsele cu SPF destinate aplicării pe față sunt alcătuite astfel încât să fie mai ușor absorbite în piele și au de cele mai multe ori o textură ușoară.

 Fața este invariabil expusă razelor soarelui, motiv pentru care se recomandă cremele cu factor de protecție solară mare (de la 30 la 50 ) pe tot parcursul anului, precum și reaplicarea cremelor din 3 în 3 ore în anotimpul cald.  Recomand cele cu spectru larg, care ofera protecție UVA și UVB.

 

Cremele de față diferă de cele pentru corp din punct de vedere al consistenței, al conținutului de uleiuri și a vâscozității, motiv pentru care folosirea cremei SPF de corp și pe față, nu e recomandată.

Persoanele cu piele sensibilă trebuie să acorde atenție deosebită alegerii cremei potrivite, de preferat dermatocosmetice, fără coloranți, parfumuri sau alte componente iritante. Textura cremei trebuie deasemenea aleasă în funcție de tipul de piele- pentru pielea normală sau grasă se vor alege produsele tip fluid iar cremele cu consistență mai grasă sunt indicate în cazul pielii uscate.

Persoanele cu tenul predispus la acnee sau iritații pot apela la cremele gel cu protecție solară, care se absorb mai ușor în piele și care se aplică uniform și se reaplică de câteva ori pe parcursul zilei. Căutați produsele care sunt marcate ca non- comedogenice – asta înseamnă că nu vă încarcă porii și nu determină apariția unor noi episoade acneice.

Dacă pe parcursul zilei optați să nu folosiți fond de ten sau un machiaj sofisticat, puteți alege creme cu  factor de protecție si pigment incorporat – si din nou, analizați cu atenție oferta de produse dermatocosmetice. Crema se aplică nu doar pe față ci și pe gât sau decolteu, zone sensibile la expunerea solară. Există studii științifice care demonstrează că aplicarea constantă pe piele a produselor cu factor de protecție în cazul indivizilor cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani pot preveni fotoîmbătrânirea.

 

Ce caracteristici trebuie să aiba cremele cu fotoprotecție pentru corp

 

Și pielea corpului are nevoie de elemente specifice, suplimentar protecției solare – hidratare, nutriție, factori pentru elasticitate ori fermitate,  deci nu achiziționați cremele de protecție solară pentru corp doar pentru că are și prietena cea mai bună, alegeți varianta potrivita propriilor necesități.

Desigur, sunt importante preferințele personale – fluid, cremă, ulei sau gel dar achiziția care să merite banii este aceea făcuta după nevoile pielii fiecăruia dintre noi.

 

Persoanele  cu pielea normală sau grasă vor alege fluid sau gel, de multe ori încapsulate în recipiente tip spray, dar mare atenție la timpul indicat pentru reaplicare. Mai ales dacă vă aflați la plajă, o singură aplicare pe zi nu rezolvă problema protecției solare.

 

Pentru a asigura și hidratarea pielii concomitent cu protecția, persoanele cu piele uscată trebuie sa aleagă creme sau uleiuri – cu recomandarea de a alege produse hipoalergenice.

 

Copii au o piele sensibilă, care se poate arde ușor, iar pe plajă, micuții sunt în permanentă mișcare. Căutați produse care sunt rezistente la apă, fără parfumuri și fără parabeni pentru pielea copilului dumneavoastră. Se recomandă atât pentru persoanele cu pielea senisbilă și pentru copii produsele cu minerale.  Reținem însă ca micuții cu  vârsta sub 6- 12 luni nu  trebuie expuși în mod direct la soare.

Retineți că arsurile solare din copilărie dublează riscul de cancer de piele ca și adult!

 

Citiți cu atenție etichetele și urmați sfaturile de aplicare. Dacă se recomandă  aplicarea unui produs cu 20 sau 30 de minute înainte de expunerea la soare, urmați aceasta indicație. Dacă se recomandă a se reaplica produsul după câteva ore, dați curs recomandării pentru a vă asigura că pielea este cu adevărat protejată.

 

Există și o aplicație care se poate descărca simplu pe telefon – QSun cu ajutorul căreia puteți verifica între ce ore este sigur să stați la soare în funcție de locația în care vă alfați . Aplicația este disponibilă gratuit pe iOS and Android.

În USA sunt disponibile și suplimente alimentare pentru protecție solară, cercetări mai avansate fiind in derulare și în Australia și Noua Zeelandă, dar produsele de acest tip nu au fost studiate pe deplin și nu sunt disponibile în România.

 

Photo credit – Datingscout/Unsplash