Un pahar de vin la o petrecere sau poate o bere vara la terasă sună ca o modalitate rezonabilă de a încheia o seară ori de a petrece timp cu prietenii. O cantitate mai mare ori consumul sistematic al unor băuturi care conțin diverse concentrații de alcool pot avea în timp efecte negative asupra tenului.
Consumul de alcool a fost clasificat pe mai multe criterii, dar pentru a face lucrurile mai simplu de înțeles, conform Doctoroz.com, un consum zilnic acceptabil de alcool este de aproximativ 150 ml pentru femei si 300 ml pentru barbati, daca vorbim despre bere sau vin, sau in jur de 50 ml dacă vorbim despre băuturi tari.
Științific, trebuie să știm că alcoolul este hepatotoxic, ceea ce înseamnă că afectează ficatul. Acest organ este corelat cu funcțiile pielii, astfel că atunci când ficatul are de suferit, efectele se vor manifesta inclusiv la nivelul pielii (poate apărea prurit generalizat, stelute vasculare, modificari de culoare ale pielii).
Cele mai des pomenite efecte negative ale consumului de alcool sunt cele asupra sistemului nervos central, asupra circulației și asupra ficatului dar cele care se văd sunt desigur cele asupra pielii.
- Alcoolul deshidratează organismul iar asta în timp determină îmbâtrânirea prematură a pielii. Persoanele care conumă alcool în exces sunt mai predispuse la riduri.”Consumul excesiv de alcool provoacă bufeuri in cazul celor mai multe persoane și acționează ca un diuretic, cauzând deshidratare„, declară medicul dermatolog Justine Hextall, potrivit redonline.co.uk.În același timp alcoolul reduce producția de vasopresină, hormonul care ajută organismul să reabsoarbă apa. Prin urmare, atunci când se consumă alcool, apa iese din organism iar funcția de rehidratare a organsmului este încetinită.
- Alcoolul încetinește vindecarea acneei și a iritațiilor de orice natură. Consumul de alcool afectează ficatul – organ ce funcționează ca un sistem de curățare pentru organism, eliminând toxinele sau metabolizandu-le. Cand ficatul este afectat de alcool, aceste toxine rămân în corp iar asta are efect asupra pielii.
Nivelurile ridicate de zahăr din băuturile alcoolice pot declanșa hormonul numit IGF-1, care cauzează supraproducția de sebum la nivelul pielii. În asociere cu nivelul crescut al insulinei, care cauzează inflamație, rezultatul este „rețeta perfectă” pentru apariția acneei. - Consumul frecvent de alcool produce vasodilatatie ducând la apariţia capilarelor sparte și potențează rozaceea, chiar și la persoanele care nu sunt predispuse la acest tip de patologii, rezultatul fiind acele mici vase capilare permanent mărite ce apar de obicei în jurul nasului sau pe pomeți.
- Alcoolul are ca efect edemațierea feței, persoana in cauza avand o fata “ buhaita”. In timp fața mereu umflată ajunge să fie mai ridată iar pielea isi pierde tonusul.
- Alcoolul privează pielea de vitamina A, care este esenţială pentru refacerea celulară.
La nivelul intestinului subţire, alcoolul poate diminua absorbţia multor nutrienţi şi a unor vitamine esenţiale (vitaminele A, C, D, E, B1, B12, acid folic etc.), poate altera activitatea enzimelor intestinale, poate inflama şi eroda mucoasa duodenului sau poate determina o suprapopulare bacteriană intestinală asociată cu tulburări de tranzit şi fermentaţie excesivă - Potențează petele și colorația neuniformă a tenului. Dacă ficatul nu funcționează în mod adecvat din cauza consumului de alcool, tenul poate căpăta un aspect tern, obosit iar asta în timp poate duce la pigmentarea pielii.
Dacă cele de mai sus nu v-au convins să renunțati la alcool, atunci puteti să aveți în vedere câteva date care să vă ajute să gestionați cazurile în care .. e musai să consumați alcool.
- Regula unul-la- doi: pentru fiecare pahar de alcool trebuie să bem doua pahare de apă;
- Rata medie de neutralizare (eliminare) a alcoolului din organism este de 100 miligrame într-o oră (la o persoană cu o greutate medie de 70 de kilograme, acest lucru înseamnă cam 7 grame de alcool pe oră).
- Cocktail-urile şi mixurile de băuturi au peste 300-400 de calorii. Uneori băuturile cu gheaţă ajung şi la 700 de calorii; Ca să consume un numar de 600 de calorii o femeie de 60 de kg ar trebui sa alerge pe banda cam o ora si jumătate .
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.