Afecțiunea cunoscută ca impetigo (bube dulci), este una dintre cele mai frecvente infectii ale pielii in rândul copiilor și se manifestă prin apariția unor zone rosii cu  vezicule sau răni pe față, gât, mâini sau în zona scutecului.

Motivul apariției acestei infecții contagioase dar superficiale a pielii, este prezența fie a Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes (numite de asemenea, streptococul de grup A, care provoacă si inflamarea gâtului). Există situații în care Stafilococul auriu (MRSA), rezistent la meticilina, provoaca si impetigo.

În acest articol veți afla

  1. Cum apare și cum evoluează impetigo
  2. Care sunt metodele de tratament pentru impetigo
  3. Ce putem face pentru a preveni infectarea cu impetigo

2. Cum apare și cum evoluează impetigo

De cele mai multe ori agentii patogeni (stafilococul sau streptococul) care determină apariția bolii pătrund in organism prin zonele în care pielea e lezată din cauza altor afecțiuni – eczeme, eroziuni, înțepături de insecte, unele boli infectioase (varicela), arsuri sau tăieturi. Copiii fac impetigo și după  unele boli respiratorii (gripa) sau alergii care irita pielea de la baza nasului. Există însă și situații în care impetigo se poate dezvolta si la nivelul pielii sănătoase.

In frecvente cazuri pacientii sunt purtatori sanatosi de stafilococ la nivelul nasului, de unde bacteria este transferata pe piele ducand la aparitia eruptiei.

Boala are doua forme- forma non buloasă și forma buloasă.

Forma non buloasa (cu cruste), apare cel mai frecvent și se prezintă sub forma unor pete rosii care se transforma rapid in vezicule ce se rup ulterior. Continutul acestor vezicule se usucă, lăsând cruste in suprafață. Dacă le indepărtăm, suprafața apare umedă și rosie. Leziunile nu depășesc 2 cm si se distribuie grupat fie la nivelul fetei (peribucal, perinazal), fie pe membre (mai putin palme, talpi). Leziunile  pot fi pruriginoase .

Forma buloasa ( cu vezicule mari) de Impetigo afecteaza  îndeosebi copii până în doi ani. În acest caz leziunile sunt  mai mari, in jur de 3 cm, iar bulele au un conținut clar sau gălbui care se rup mai greu (in 1-3 zile) distribuite pe zona de pliu inghinal, axilar, gat, dar si pe față ori pe zona de scutec.Bulele rupte lasa o suprafață  bordurată cu cruste maronii, uscate in margine. Pielea din jurul leziunilor este intacta.

Medicii pot diagnostica de obicei impetigo, bazându-se pe aspectul eruptiei cutanate. Uneori putem  avea nevoie de o secretie bacteriologica din zona afectată pentru confirmarea infectiei.

Trebuie avut în vedere că impetigo produce mâncărimi și copiii pot răspândi  infecția scărpinându-se si atingând alte părti ale corpului. Impetigo este contagios si se poate răspândi la orice persoană care vine in contact cu pielea bolnava.

2. Care sunt metodele de tratament pentru impetigo

Pentru cazurile când este afectată doar o mica zonă de piele (si mai ales daca este forma non-buloasă), impetigo poate fi de obicei tratat cu unguent cu antibiotic.

Daca infecția s-a răspândit in alte zone ale corpului, sau unguentul nu remediază situația,  medicul va prescrie un antibiotic cu administrare orală pentru 7-10 zile.

Odata tratamentul cu antibiotice inceput, primele semne de vindecare ar trebui să fie vizibile în câteva zile. Este important să se ia medicamentele așa cum au fost prescrise, în  caz contrar poate aparea rezistența la antibioticele prescrise.

In timp ce infecția se vindecă, zonele infectate ale pielii se spală zilnic cu tifon curat si sapun antiseptic.

3. Ce putem face pentru a preveni infectarea cu impetigo

Ca și în multe alte cazuri, prevenția are loc prin respectarea cu strictețe a unor reguli de igienă.

Spălatul pe mâini în mod regulat ajută la prevenirea impetigo. Cei mici trebuie să folosească mereu săpun atunci când se spală și trebuie să acorde o atentie deosebită zonelor de piele care au fost lezate, cum ar fi tăieturi, zgârieturi, zonelor cu eczeme, eruptiilor cutanate, etc. Aceste zone ar trebui protejate, păstrate curate și acoperite.

În situatia în care cineva din casă are impetigo, riscul de contaminare poate fi redus prin utilizarea unui săpun antibacterian si a prosoapelor separate pentru fiecare membru al familiei.  Separati lenjeria de pat, prosoapele, imbrăcămintea persoanelor infectate de cele ale celorlati membri ai familiei, spălându-le in apă foarte fierbinte.

Cu un tratament aplicat consecvent încă de la primele semne ale bolii, atât efectele neplăcute ale impetigo vor fi mai mici cât și – la fel de important – riscul de contagiune se va reduce.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.