Molluscum contagiosum este o infecție virală comună a pielii determinată de poxivirusul care îi poartă numele -virusul molluscum contagiosum si care se manifestă prin apariția unor mici papule translucide, ombilicate. Molluscum contagiosum se transmite prin contactul piele cu piele sau prin contactul cu obiecte infectate.
Deși este mai frecventă la copii, molluscum contagiosum poate afecta si adulții – in special cei cu sistem imunitar slăbit.
La adultii cu un sistem imunitar normal, molluscum contagiosum este localizat la nivel genital si este considerat o infectie cu transmitere sexuală.
În acest articol veți afla
Ce este și cum se transmite molluscum contagiosum
Care sunt opțiunile de tratament pentru aceasta afecțiune
Ce este și cum se transmite molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum este transmis prin contact direct “piele-pe-piele” – de exemplu la adulți în timpul actului sexual cu o persoană care are această infecție. Alte modalități de transmitere pot include folosirea în comun a prosoapelor/bureților de baie. Molluscum contagiosum genital apare de obicei la 2 până 7 săptămâni de la contactul sexual cu o persoană care are această infecție, însă poate apărea și după câteva luni. Simptomul cel mai frecvent întâlnit atât la femei, cât și la bărbați este reprezentat de apariția de mici papule, translucide, ombilicate, la nivelul zonei genitale, pubiene sau pe fața interna a coapselor. Leziunile sunt hemisferice, cu o suprafață netedă, perlată, de culoarea tegumentului, roz, galben sau alb, cu diametrul cuprins între 2 și 5 mm, având o consistență fermă. Leziunile pot varia numeric, de la una la câteva sute și pot fi dispuse grupat sau linear. La copii, leziunile apar pe față, gât, axile, brațe și mâini. La adulți, leziunile pot fi văzute pe organele genitale, abdomenul inferior și coapsele interioare, dacă infecția a fost transmisă sexual.
Care sunt factorii de risc?
- Vârsta – copii cu vârste cuprinse între 1-10 ani sunt mult mai predispusi decat adolescenții si adultii;
- Mediul înconjurător – un mediu cald și umed oferă conditii propice multiplicarii patogenului;
- Dermatita atopică – dacă structura pielii e afectată și este distrusă bariera de apărare, pătrunderea virusului este mult mai usor de realizat;
- Imunosupresia – persoanele HIV pozitive sau în plin tratament oncologic sunt mai predispuse la infectare și, de asemenea, recidivele sunt frecvente.
In cazul adultilor cu moluscum contagiosum se recomandă și analize de laborator pentru excluderea altor posibile infecții transmisibile pe cale sexuală concomitente cum ar fi infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), sifilis, Chlamydia trachomatis sau gonoreea.
Dupa tratarea leziunilor scade riscul de a transmite infectia.
Care sunt opțiunile de tratament pentru aceasta afecțiune
Dacă pacientul nu are alte afecțiuni preexistente exista sansa (10% aprox) unei regresii spontane în 6-12 luni.
Pentru a evita răspândirea locală a infecției se vor evita zgârierea, bărbierirea și epilarea cu ceară a zonei/zonelor afectate.
Tratamentele recomandate:
Tratamentele topice ( creme , geluri care se aplică pe piele)
Creme cu podofilotoxină – folosite, in general, in tratamentul verucilor, dar utile și impotriva molluscum contagiosum;
- Creme ce contin imiquimod;
- Antiseptice – solutii cu iod, creme sau solutii cu peroxid de hidrogen
- Hidroxid de potasiu – tratament topic (local), ce distruge celulele infectate de virus si favorizeaza eficienta raspunsului imun;
- Acid tricloracetic
- Creme si geluri cu peroxid de benzoil sau tretinoina.
Proceduri medicale
Crioterapia – inghețarea papulelor cu ajutorul azotului lichid (poate lăsa cicatrici);
Chiuretajul blând – eficient, dar lasă cicatrici;
Pentru a preveni răspândirea afecțiunii, spălați-vă bine pe mâini. Păstrarea mâinilor curate poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului.
Evitați să atingeți leziunile. Zgârierea peste zonele infectate poate răspândi virusul.
Nu imprumutați și nu folosiți obiectele personale în comun. Acestea includ îmbrăcăminte, prosoape, perii de păr sau alte obiecte personale.