Multi dintre micuții nostri se confruntă cu afecțiuni ale pielii. Indiferent la ce vârstă apar acestea, este foarte important ca un părinte atent să contacteze medicul din timp, pentru că administrarea încă din stadii incipiente a unui tratament potrivit poate ameliora semnificativ situația.
Cele mai frecvent întâlnite sunt infecțiile cu molluscum, verucile (negii) și xantoamele.
Pentru a recunoaște rapid aceste afecțiuni, regăsiți mai jos o scurtă prezentare a fiecareia.
Molluscum contagiosum este o infectie virală, caracterizată de apariția unor leziuni rotunde, ferme, nedureroase, asemănate de pacienți cu coșurile. Infectia este mai des intâlnită la copii cu varsta intre 3 si 10 ani. Poate afecta orice zonă a corpului dar este mai frecventa pe trunchi, brate, inghinal si picioare
Apare datorită unui virus – poxvirus- și se poate răspândi pe mai multe căi:
- contact direct piele-piele,
- contact indirect
- folosirea unor articole de igienă
- autoinoculare prin manipularea propriilor leziuni
Umiditatea mediului poate influența transmiterea leziunilor. Uneori apar pe liniile de traumă, după scarpinat, zgârierea pielii, mai ales în contextul afecțiunilor asociate cu prurit cum ar fi dermatita atopică. La copiii cu atopie, numarul leziunilor este mult mai mare prin autoinoculare.
Diagnosticul de infecție cu moluscum se pune de catre medicul dermatolog, pe baza unui consult, efectuat eventual cu dermatoscopul. In putine situații se înregistrează remiterea spontană; medicul este cel care decide dacă este necesar un tratament, deoarece de multe ori opțiunile curative implică un disconfort pentru pacient. Se pot folosi metode distructive locale: chiuretaj cu anestezie locală, crioterapie cu azot lichid, electroterapie. Se pot aplica tratamente topice cu solutii cum ar fi: retinoizi, podophyllotoxina, imiquimod.
Prognosticul este bun deoarece boala este benignă si auto-limitată. Recurențele apar la 35% dintre pacienți după vindecarea initială. In aceste situații putem considera că a avut loc o reinfectie, exacerbarea bolii sau apariția unor noi leziuni dupa o latență prelungită.
Molluscum se poate complica cu:
- suprainfectie bacteriana consecutiva gratajului (impetigo/”bube dulci”)
- eczema secundară diseminată
Virusul este contagios in varianta sa activă
Pentru a reduce contagiozitatea, vă recomand:
- spălatul foarte des pe mâini
- evitarea gratajului (scărpinatului)
- acoperirea leziunilor vizibile
- aruncarea in conditii de siguranță a tuturor pansamentelor folosite in contact cu leziunile
- nu folositi in comun prosoapele, imbracamintea sau alte obiecte de uz personal
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.