Barba este, pentru mulți bărbați, nu doar un accesoriu de estetică facială ce le completează look-ul ci și o formă de manifestare a virilității. Pentru a arăta bine și a evita orice neajuns pe parte dermatologică sau estetică, barba are nevoie de îngrijire specială.

 

Iată câteva informații bine de avut în vedere de către cei care doresc să își lase barbă:

 

Nu se poate discuta de o barbă bine îngrijită fără a avea și o piele sănatoasă.

 

Pentru o piele sănătoasă, primul pas este menținerea bărbii curate. Barba se spală doar cu șampon pentru barbă de 1-2 ori pe săptămână – pentru că folosirea unui săpun sau șampon în fiecare zi ar putea produce mătreață sau o piele uscată.

Există șampoane speciale pentru barbă, produse special create care nu usucă nici pielea, nici firul de păr. Pentru uscare este indicată folosirea unui prosop moale, pentru că prin frecarea prea energică capetele se pot despica sau barba se poate încâlci.

Periajul zilnic este bun pentru barbă, face mai mult decât să descurce părul, distribuie uleiuri naturale și încurajează creșterea prin stimularea circulației sângelui.

 

O barbă se crește cu răbdare.

 

Pentru ca podoaba facială să crească, e nevoie timp. În plus, pe măsură ce firele de păr încep să crească, este posibil să apară o senzație de mâncărime, ce se poate calma spălând barba cu un șampon special și folosind un ulei hidratant.

 

Părul crește diferit

 

Firele de păr din barbă pot avea etape de creștere diferite, așa că va trebui să le descoperiți ritmul. În primele luni, foarte rar o barbă arată mai bine decât …. un pui de pasăre căruia îi cresc penele. Dar hai să privim altfel lucrurile, e un mic test al rabdarii.

 

Cum scăpăm de mătreața din barbă

 

Mătreața din barbă poate afecta purtătorii de barbă. De fapt este vorba despre dezvoltarea dermatitei seboreice pe zonele păroase ale feței. În aceasta situație este indicat sa folosiți șampoane si soluții dedicate acestei patologii. Folosirea uleiului pentru barbă este importantă pentru că menține pielea mai moale și hidratată.

 

Foliculita bărbii

 

De obicei aceasta patologie se asociază dermatitei seboreice. Pacienții se prezintă pentru aparitia pustulelor (bubițe rosii cu puroi) in zona peribucală. De obicei cauza este o suprainfecție bacteriană. Tratamentul este o asociere de soluții antiseptice locale la care se asociază antibiotic sistemic. In cazurile severe, care nu raspund la terapia anterior mentionată, recomandăm isotretinoin sistemic.

 

 

Nu s-a găsit încă o soluție pentru bărbile incomplete

 

Nu toți bărbații sunt binecuvântați cu puterea de a crește o barbă groasă și completă. Dacă barba este incompletă, este de preferat să încercați… minoxidil topic sau… implant de păr pe zona de barbie.

 

Pe lângă o igienă și o îngrijire corespunzătoare, sunt câteva mici trucuri la care se poate apela pentru ca barba să aibă un aspect impecabil:

 

  • Trebuie evitate produsele de îngrijire (șampon, balsam) care conțin coloranți și parfum, pentru că substanțele folosite pentru obținerea unei arome intense pot cauza iritații la nivelul pielii;
  • O alimentație corectă, bazată pe vitamine, minerale, acizi grași Omega 3 și proteine, stimulează creșterea bărbii;
  • Învestiți într-un pieptăn și o perie pentru barbă. Sunt esențiale pentru a descurca în fiecare zi barba, astfel încât să arate bine. Perierea zilnică a bărbii o va face sa crească în direcția potrivită. Un alt beneficiu este legat de faptul că prin periere se elimină celulele de piele moartă de pe față, firele de păr sunt descurcate iar barba este mai moale.
  • Folosiți produse de îngrijire adecvate – ulei de barbă sau balsam de barbă. Uleiul reface echilibrul lipidic și este mai eficient când este aplicat pe o barbă ușor umede imediat după duș, chiar si atunci când nu ti-ai spălat barba cu șampon sau balsam. Balsamul pentru barbă este conceput pentru a ingriji mai lent barba pentru stralucire si rezultate care persista in timp. Uleiul de barbă pătrunde în barbă și piele rapid pentru a o hidrata, balsamul ramâne mai mult pe firul de par, similar cu un balsam fara clatire.

 

E adevărat, îngijirea bărbii poate însemna timp și efort, dar pentru cei care consideră că le completează imaginea, efortul este răsplătit.

 

Photo credit –  Hirvan Arvizu Unsplash