Se spune că poți schimba ziua cuiva cu un surâs.

Doar că zona din jurul gurii, unul din punctele de interes și cele pe care le observăm rapid pe fața cuiva, este la rândul său afectată de trecerea timpului.  Ridurile din jurul gurii sunt tot mai vizibile pe masură ce înaintăm în vârstă, deoarece ligamentele din zona gurii și a bărbiei slăbesc si permit țesutului gras din obraji să coboare.  Interesant este că acest tip de riduri au o puternică determinare genetică. Dacă aveți în familie persoane la care ați observat riduri în jurul gurii, este foarte posibil să moșteniți această caracteristică. Un rol important în formarea unor astfel de riduri îl au fumatul, expunerea la soare și oscilațiile mari de greutate.

 

Cele mai frecvente semne ale îmbătrânirii zonei peribucale sunt:

  • Scăderea în volum a buzelor
  • Ridurile nazolabiale – ridurile care pornesc de la vârful nasului si coboară spre marginile exterioare ale gurii
  • Ridurile marionetă – ridurile care coboară de la colțurile gurii. în jos spre bărbie. Acestea contribuie cel mai mult la o expresie morocănoasă a feței.
  • Ridurile verticale, care se formează perpendicular pe conturul buzelor. Acestea din urmă apar ca urmare a mișcărilor naturale ale gurii și sunt imposibil de evitat. Acest tip de riduri sunt mai accentuate însă la fumători, deci … aviz amatorilor.

 

Articolul de față prezinta 4 metode eficiente pentru a preveni sau estompa semnele timpului.

 

1 Acordați atenție zonei incă din tinerețe.

 

Este estimat ca dupa varsta de 20 de ani, productia de colagen la nivelul pielii, scade cu 1% ,in fiecare an. Așa cum am afirmat și în alte articole, e mult mai ușor să previi decât să tratezi. Cremele hidratante trebuie aplicate potrivit fiecărui tip de ten -creme care contin retinol, acizi alfa-hidroxi sau coenzima Q10. Extra sfat – cremele destinate zonei din jurul ochilor se pot aplica si pe zona peribucală, pentru a preveni ridurile fine. Orice tratament făcut la tinerețe este mult mai eficient și are efecte mult mai rapide. Realitatea fiziologică este că tenul matur necesită de cinci ori mai mult timp pentru a se reface decât tenul tânăr.

 

1.Folosiți produse cu SPF

 

Degradarea colagenului și a elastinei apar mereu în cazul expunerii excesive la soare iar efectele imediate sunt pielea laxă și apariția ridurilor. Folosiți produse cu spectru larg de protecție. Extra sfat – recomand mereu produsele dermatocosmetice pentru că acestea, pe lângă standardele cosmetice pe care trebuie să le respecte, au și standarde suplimentare, specifice produselor dermatologice

 

3. Tratamente injectabile adaptate vârstei

 

Pentru decadele 20 si 30+, când ridurile sunt mai puțin profunde sau vizibile, se recomandă tratamentul injectabil cu acid hialuronic. Beneficiile unei astfel de interventii pot dura între 6 luni și un an. O injectare cu acid hialuronic realizată de catre   un specialist poate îmbunătăți aspectul natural al buzelor în cel mai discret mod. Fac aici precizarea că intervențiile de augmentare a buzelor sunt un capitol diferit, care necesită o abordare separată.

Pe masura ce avansam în vârstă, spre 40-45 de ani, tratamentelor cu acid hialuronic li se pot asocia injectari cu toxina botulinică. Toxina botulinică ajută mușchii mici care provoacă ridurile din jurul gurii să se relaxeze, iar ridurile se estompează.

 

4.Indiferent de vârstă, există și alte tratamente dermatocosmetice care se pot efectua pentru zona peribucală, cu minim de disconfort si maxim de efecte pozitive

 

Microneedling-ul este un tratament care stimuleaza producția de colagen și elastină. Procedura combinată cu radiofrecventa are efecte și mai puternice asupra zonei din jurul gurii.

Dermabraziunea: – procedură care ajută la estomparea ridurilor fine. Se îndepărtează stratul superior de celule moarte, iar pielea este mai receptivă la substanțele din produsele cosmetice. Procedura trebuie executată de specialiști deoarece o tehnică prea agresivă poate răni pielea și poate predispune la pigmentări ale pielii.

Peelinguri chimice – se pot utiliza substante diferite, cu proprietati particulare. Sunt recomandate in lunile de iarna.

PRP- “ TERAPIA VAMPIR”- se recolteaza sânge, plasma rezultată în urma centrifugării se injectează în piele determinând o intinerire a zonei tratate.

Tratamentul laser – se recomandă atunci când pielea este si pigmentată neuniform. Procedura este una care necesită un interval de timp de recuperare de la câteva zile la câteva săptămâni, dar rezultatele sunt spectaculoase.

 

Takeaway message

 

  • Ridurile peribucale apar în urma procesului natural de imbătrânire. Dacă vrei să le previi sau să le tratezi, ai o serie intreagă de tratamente la dispoziție. Discută cu un dermatolog despre cea mai potrivită opțiune de tratament pentru tine.
  • Utilizarea unei ingrijiri adecvate la domiciliu poate ajuta, dar rezultatele apar după câteva luni de utilizare. Trebuie să aștepți măcar 6 săptămâni pentru a vedea un rezultat.
  • Măsurile preventive au un rol important in aspectul pielii!

 

At least, but not the least

 

Dacă statisticile generale despre sănătate nu v-au convins să renunțați la fumat, mai adăugați un neajuns la cele produse de țigări – ridurile din jurul gurii. Poate asta vă va ajuta sa renunțați la acest obicei dăunător (și) pentru piele.

 

Foto credit – Unsplash