Știm cu toții ca zona perioculară este una din cele mai sensibile zone ale feței.

Ochii, fereastra sufletului, sunt considerați în toate culturile o veritabilă armă de seducție. Ei  dau măsura expresivității , tocmai din acest motiv îngrijirea zonei ochilor este extrem de importantă.

În Japonia, se spune despre o gheișă că a atins cel mai înalt nivel de măiestrie, atunci când reușește să  impresioneze pe cineva dintr-o singură privire sau o clipire a genelor.

Pielea din jurul ochilor este de zece ori mai subțire decât pielea de pe restul feței, are mai puține glande sebacee și este mai predispusă la deshidratare sau la a prezenta semne timpurii de îmbătrânire cum ar fi ridurile ori cearcănele.

 

In acest articol veți afla care sunt cele mai recomandate măsuri de îngrijire a zonei perioculare

 

  1. Fiți consecventă/consecvent în a aplica produse hidratante, formule speciale pentru zona din jurul ochilor

Cremele contur ochi sunt acele produse pe care majoritatea dintre noi le avem mereu în dulăpiorul de cosmetice, dar uitam frecvent de folosirea lor.

Produsele pentru ingrijirea zonei perioculare trebuie aplicate zilnic, pe tenul curat. Eu  recomand aplicarea lor timpurie, pentru că e mult mai ușor să previi îmbătrânirea, decăt să ștergi semnele timpului, vorba englezului: “ the earlier you start applying eye cream , the longer you can enjoy its effect”

Textura produselor este cel mai adesea gel sau cremă. Alegeți în funcție de ten, dacă pielea dvs. este uscată, optați pentru cremă. Rețineți că în multe situații gelurile nu asigură cea mai bună hidratare. Ele sunt eficiente însă pentru persoanele care au pungi sub ochi.

Când ar trebui să aplicăm crema contur ochi?

Crema contur ochi trebuie aplicată atât seara cât și dimineața. In formula cremei de dimineață trebuie să se regăsească un filtru SPF și vom ține cont de faptul ca trebuie aplicată sub machiaj. Formula cremei aleasă pentru aplicare seara trebuie sa fie bogată în ingrediente active , care sa acționeze peste noapte.

Ce ingrediente active ar trebui sa se regăsească intr-o crema contur ochi?

  • Coenzima Q10– repară pielea agresată de soare si scade riscul apariției ridurilor;
  • Peptide – stimulează producția de colagen , indicate pentru persoane cu riduri fine;
  • Ceramide –cresc gradul de hidratare a pielii
  • Niacinamide –sunt antioxidanți cu efect de luminozitate si hidratare
  • Alfa hidroxi-acizi- ( ex: acidul lactic, acidul glycolic, acidul mandelic) pot trata hiperpigmentațiile si ridurile evidente;
  • Vitamina C- antioxidant cu efect de luminozitate;
  • Vitamina E- antioxidant cu efect hidratant;
  • Vitamina K- cremele care conțin acest component pot imbunătății aspectul de puffi eyes si cearcănele ;
  • Cafeina –indicata pentru îmbunătățirea aspectului de “cearcăne întunecate”;
  • Retinoizii – diminuează ridurile; nu se vor aplica dimineață. Atenție! Aplicarea lor poate duce la apariția iritațiilor, se vor alege doar produse special destinate zonei perioculare.
  • Acidul ferulic – protejează pielea de radicalii liberi
  • SPF –este cheia prevenției imbătrânirii provocate de radiațiile UV;

 

 

  1. Protejați ochii, prin purtarea ochelarilor de soare și a produselor cu SPF

 

Bonusul suplimentar al purtării ochelarilor de soare este faptul că nu te vei mai încrunta atunci când privești, evitând astfel formarea ridurilor tip” laba gâștii”.

Expunerea în exces la soare dăunează pielii sensibile din jurul ochilor. Razele UVA si UVB contribuie la îmbătrânirea prematură și pot accentua deshidratarea sau cearcănele. De aceea aplicarea produselor cu SPF ridicat si acoperire extinsă ( și UVA și UVB) este obligatorie.

 

  1. Apelați la tratamente dermatoestetice potrivite nevoilor personale  

 

  • Mezoterapie pentru zona perioculară

Mezoterapia presupune introducerea în piele, la nivel  mezodermal, prin microinjecţii, a unui cocktail de substanţe, stabilit de medic în funcţie de nevoile şi situaţia pacientului,. Prin aceasta tehnică creste gradul de difuzie a substanțelor – pana la 90-95% la nivelul dermului, respectiv 65-70% la nivelul tesutului gras subcutanat.

Medicul va alege substanțele potrivite -vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, acid hialuronic, oligoelemente, etc pentru remedierea cearcănelor, pentru o mai bună hidratare a zonei sau pentru a crește elasticitatea din zona perioculară

  • Dermapen – (microneedling) este o tehnica ce implică mai multe ace sterile de dimensiuni extrem de mici, care înțeapă pielea. O ședință de tratament durează aproximativ 15  În funcție de ceea ce vrem să îmbunătățim, sunt necesare între 3 și 6 ședințe.. Adâncimea de penetrare a acelor e reglată în funcție de nevoia pacientului și de scopul procedurii, dar cu cât adâncimea acelor este mai mare cu atât rezultatele sunt mai bune. În timpul procedurii pe piele de aplica un gel care va fi introdus in piele cu ajutorul microacelor. Acest gel poate fi cu acid hialuronic, cu vitamine, cu substante depigmentante,etc. Medicul alege adâncimea acelor si tipul de gel aplicat in funcție de necesitatea fiecărui pacient în parte
  • Fillere cu acid hialuronic – datorită sensibilității zonei este foarte important să consultăm un specialist pentru că efectele pot să fie spectaculoase sau dezastruoase. Rezultatele se păstrează 9 până la 12 luni iar tratamentul se efectuează cu un grad minim de disconfort .
  • Botox periocular – aplicarea unor doze mici, dar bine localizate, de toxină botulinica in zona perioculara previne si/ sau trateaza ridurile. Și in acest caz este extrem de importanta alegerea unui specialist. O doza prea mare de botox sau injectarea necorespunzatoare determina o  lipsită de expresivitate .

 

  1. Blefaroplastia – soluția pentru pleoape căzute, exces de piele sau depozite de grăsime de sub ochi

Pe măsură ce avansăm în vârstă, depozitele de grăsime din jurul ochilor se deplasează sub ochi și formeaza așa numitele pungi inestetice. Pleoapele căzute și depozitele de grăsime se pot corecta cu ajutorul unei interveniții chirugicale numita blefaroplastie.  Societatea chirurgilor esteticieni din USA estimează că în 2019 s-au efectuat peste 21.000 de astfel de intervenții în USA pentru că efectele sale asupra stării de bine a pacienților sunt foarte apreciate.

 

Ce mai putem face pentru a proteja zona din jurul ochilor?

 

  • Să ne hidratăm suficient și să consumăm alimente bogate în antioxidanți
  • Să ne odihnim corespunzător,
  • Să renunțăm la fumat
  • Să reducem consumul de alcool
  • Să evităm alimentele sărate și foarte procesate – care produc retenție de apă și fac ca ochii să pară umflați
  • Dacă medicul vă recomandă purtarea ochelarilor de vedere, nu ignorați recomandarea

 

Cel mai indicat este ca, înainte de a achiziționa o cremă pentru intretinerea zonei perioculare este  să vă adresați unui medic dermatolog , care vă poate recomanda produsul potrivit nevoilor personale. E mult mai avantajos un tratament specific pentru nevoile fiecaruia decât achizitia unor cosmetice scumpe care nu vor remedia situația.

 

Photo credit Alexandru Zdrobău- Unsplash