Replica “vai ce de botox are X în buze” am auzit-o de neumărate ori în spațiul public, dar o consider mai degrabă o dovadă a lipsei de informare decât expresia unor idei preconcepute.
Intervențiile care se pot face la nivelul buzelor sunt diverse, la fel de diverse cum sunt și problemele pe are acestea le remediază. Buzele au un rol extrem de important in estetica facială, fiind un simbol al feminității și al senzualității. Deși se spune că ochii sunt oglinda sufletului, buzele definesc treimea inferioară a feței și echilibrează proporțiile unui chip.
Se consideră că buzele ajung la maturitate în jurul decadei 20. După ce acest proces s-a finalizat, pielea buzelor începe să îmbătrânească, buzele pierd din volum si devin aplatizate. Există o multitudine de factori care influențează aspectul buzelor – țesutul adipos, forma danturii sau structura osoasă facială. Pierderea elasticității pielii duce la estomparea conturului buzelor si la pierderea volumului. Fumatul sau obiceiul de a bea cu paiul ori direct din sticlă, duce la formarea de riduri specifice în jurul gurii și uneori determină o pigmentație specifică. Pentru remedierea tuturor acestor neajunsuri se pot face intervenții minim invazive. Tot intervenții minim invazive se pot face și pentru remedierea unor iregularități mici ale formei, conturului ori pentru simetria uneia sau ambelor buze.
Ca o prezentare succintă a procedurilor care se pot efectua asupra buzelor amintesc;
- Mărirea buzei inferioare sau superioare pentru un mai bun echilibru al fizionomiei,
- Mărirea volumului buzelor cu substanțe injectabile. Se obține o umplere a liniilor fine și a ridurilor, un mai bun contur și o creștere în volum a buzelor. Cea mai frecvent utilizată substanță este acidul hialuronic datorită proprietății acestei substanțe de a atrage apa.
- Ridicarea colturilor lasate ale gurii pentru un look mai optimist, mai vesel.
- Estomparea ridurilor radiare din jurul cavității bucale prin remodelare cutanată cu laser(laser resurfacing), combinarea remodelării cutanate cu fileri injectabili ori terapie de inducție a colagenului prin piele (PCIT – „percutaneous collagen induction therapy”)
- Înalțarea liniei superioare a buzelor.
- Intervenții pentru estomparea vizibilității gingiilor – gummy smile,
- Peeling-ul chimic – tratament nonivaziv la nivelul conturului buzelor, pentru îndepărtarea celulelor moarte și regenerarea de noi cellule.
- Se fac tratamente ale buzelor chiar și în afecțiuni cum ar fi sclerodermia sistemică, după ce se stabilizează fenomenul inflamator. Corecția se face lent, in mai multe etape.
- Asimetria congenitala, “buza de iepure”, după corectia chirurgicală, se poate completa cu tratamente minim invazive pentru optimizarea conturului si a volumului.
Observați însă că nu apare nicăieri botoxul ca substanță injectată direct în buze, tratamentul cu toxina botulinică fiind recomandat pentru estomparea ridurilor din alte zone ale feței, nu pentru buze.
Dar haideți să vedem care sunt principalele mituri legate de augmentarea buzelor;
Augmentarea buzelor cu substanțe de umplere este o intervenție permanentă – MIT
Efectul unei astfel de intervenții este cuprins între 6 și 12 luni, depinde de produs și de răspunsul fiecărui organism.
Mărirea buzelor cu fillere poate avea un rezultat de tip „bot de rață”? ADEVĂRAT
Da, se poate obține acest efect nedorit, dacă se injectează cantități foarte mari. Eu explic pacientelor mele că echilibrul este cheia unei augmentări reușite și recomand o temporizare pentru a vedea efectele, înainte de a adăuga gradual, acolo unde se justifică, eventuale cantități suplimentare de substanțe de umplere.
Buzele se remodelează cu botox. MIT
Toxina butulinică nu se utilizează pentru remodelarea buzelor, ci se folosește pentru reducerea ridurilor. Este soluția optimă pentru corecția ridurilor feței a ridurilor dintre sprancene, de pe frunte și ameliorarea ridurilor din jurul ochilor. In mod exceptional poate fi injectat peribucal pentru reducerea ridurilor “bare code”.
Procedura de mărire a buzelor este una dureroasă – MIT
Intervenția se efectuează sub anestezie locală si se face cu ace foarte fine.
Mărirea buzelor necesită un tip de recuperare extins – MIT
Dacă asteptările pacientului sunt realiste iar medicul este unul priceput, o singură ședință de injectare a buzelor este suficientă pentru a obţine efectele dorite. Intervenţia nu necesită timp de recuperare, pacientul putând să îşi continue activitatea.
Intervențiile sunt destinate exclusiv femeilor – MIT.
Este adevărat că la astfel de proceduri apelează mai mult femeile, dar numărul pacienților de sex masculin care solicită proceduri minim invazive este în creștere
Prin injectarea buzelor putem modifica radical forma acestora- MIT
Mici ajustări ale unor simetrii, îmbunătățirea conturului sau buze mai hidratate se pot obține prin intervenții minim invazive. Defectele majore congenitale sau post-traumatice se pot remedia cu ajutorul chirurgiei plastice, ulterior se pot imbunatatăți cicatrici sau moduri deficitare de contracție musculară (“miomodulare”) cu neuromodulatori.
Costul unor astfel de intervenții este unul prohibitiv MIT
Costul unor astfel de proceduri trebuie analizat în raport cu beneficiul pe care il oferă. Experiența practică a arătat că scopul celor care solicită astfel de intervenții este creșterea stimei de sine și implicit o îmbunătățire a imaginii proprii și a moralului. Cei care se indreaptă spre astfel de proceduri sunt oameni din aproape toate categoriile sociale care doresc să amelioreze imperfecțiuni, scopul fiind acela de a avea o viata mai bună.
Foto credit Aggy Wide Unsplash.