În sistemul nostru solar, soarele este centrul gravitației; datorită energiei sale există viață pe pământ.  Radiația solară cuprinde lungimi de undă din întreg sprectrul electromagnetic : infraroşii cu lungimea de undă 2800-760 nm, luminoase – 760-400 nm şi ultraviolete – de 400-280 nm. Energia acestor radiații este invers proporțională cu lungimea de undă, astfel încât radiațiile ultraviolete (UV) au cea mai mare încărcătură energetic.  O parte din aceasta este absorbită în atmosferă, o parte este împrăștiată de molecululele aerului, vaporii de apă și pulberile din atmosferă, dar cea mai mare parte ajunge pe suprafața Pământului. În funcție de lungimea de undă, radiațiile UV pot fi de mai multe tipuri:

  • UV Vacuum – lungime de undă 100-200nm
  • UVC – lungime de undă 200-290nm care sunt blocate de stratul de ozon
  • UVB-lungimi de undă 290-325 sunt absorbite parțial de stratul de ozon
  • UVA – lungimi de undă 315-380nm ajung neabsobite la nivelul Pământului

UVA și UVB sunt cele care ajung pe pământ si afecteaza corpul uman. Expunerea limitată și judicioasă poate avea anumite beneficii printre care sinteza vitaminei D, a melaninei sau ameliorarea unor afecțiuni dermatologice ca psoriazis, eczemă, dermatita atopică, vitiligo. Ignorarea acestor limite atrage însă importante pericole pentru sănătate. Alterează ADN-ul celular al pielii fiind responsabile de îmbătrinire și de apariția cancerului de piele. La nivel ocular sunt implicate în apariția keratitei punctuate superficiale, a pingueculei, pterigionului, cataractei, degenerescenței maculare legate de vârstă, a arsurilor retiniene și chiar a melanomului uveal.

Efectul expunerii este unul cumulativ care apare de-a lungul mai multor ani. O dată cu subțierea stratului de ozon oamenii au devenit mai vulnerabili față de radiațiile UV. Dacă în trecut se considera suficientă protecția în anotimpul cald în intervalul orar 12-16, actualmente se recomandă protecția prelungită atât în sezonul cald cât și în cel rece, mai ales în prezența unor suprafețe reflectorizante zăpada, apa, asfaltul, nisip, iarbă sau a altitudinii ridicate care potențează efectul nociv al acestora. Aceste indicații trebuie respectate cu strictețe și în cazul copiilor, chiar de la 2-3 ani, întrucât structurile ocular sunt încă imature și astfel mai vulnerabile.

Importanța alegerii corecte a ochelarilor de soare

În prezența luminii puternice ochii apelează la cateva mecanisme adaptative menite să ii protejeze:

  • Micșorează fanta palpebrală și orificiul pupilar
  • Corneea, cristalinul și cpiteliul pigmentar încearcă să absoarbă o cantitate mai mare din radiația solară pentru a proteja retina

Când această lumină depășește o anumită intensitate apare fenomenul de ebluisare, de orbire temporară, datorită descompunerii bruște a unei cantități mari de lumină. Dacă expunerea la intensități crescute continuă chiar și pentru câteva minute, pot aparea leziuni, unele ireversibile.

În acest context, alegerea corectă și informată a ochelarilor de soare este extrem de importantă, având impact direct asupra sănătății ochilor noștri. Dacă în luarea acestei decizii se ține cont doar de trend-urile din modă și de un preț cât mai mic, există riscul ca ochelarii aleși să expună ochii la valori mai mari ale radiației solare decât ar fi fost în lipsa lor. O lentilă colorată dar care nu oferă protecție față de radiația UV păcălește ochiul: filtrează o parte din lumină și permite pupilei  să se dilate, lăsând o cantitate mai mare de radiații să pătrundă în ochi.

Criterii în alegerea ochelarilor de soare

Ochelarii de soare care asigură protecția adecvată ochilor trebuie să respecte următoarele criterii:

1. Protecția față de UVA și UVB

în proporție de 99-100% specificată pe lentila ochelarului sau pe documentele care îl însoțesc.

2. Protecția față de lumina puternică

în funcție de cantitatea de lumină care trece prin lentilă există mai multe categorii de lentie, acest detaliu fiind specificat pe brațul ochelarului.

  • Categoria O – 80-100% indicați pentru vreme cu nori, fără soare
  • Categoria I – 43-80% indicați pentru vreme cu nori și puțin soare
  • Categoria II – 18-43% indicați pentru soare moderat
  • Categoria IV – 8-18% indicați pentru soare puternic
  • Categoria V – 3-18% indicați pentru soarele foarte puternic și zăpadă

În general pentru sporturile în aer liber se recomandă lentile care blochează o cantitate cât mai mare de lumina solară, în timp ce, pentru activitățile obișnuite sunt suficiente lentile care blocheaza 70% până la mixim 90% din lumină. Utilizarea filtrelor de categoria V este contraindicatăpentru condus.

3. Nuanța

tonul folosit la colorarea lentilei determină lungimea de unda din spectrul electromagnetic care va fi absorbită de lentilă și tipul de activitate pentru care sunt recomandați. Nu are legătura cu protecția față de UV; trebuie sa fie unică și uniformă pe toată suprafața lentilei.

  • Nuanțele Gri/Cenușiu reduc luminozitate generală fără a distorsiona percepția culorilor și sunt potrivite condusului și utilizării obișnuite.
  • Nuanțele galben/Auriu reduc cantitatea de lumină albastră care pătrunde în ochi acesta având tendința de a încețoșa vederea prin crearea unor halouri în jurul obiectelor. Imaginea obținută este foarte clara dar culorile sunt distorsionate. Sunt indicați pe timp de ceață.
  • Nuanțele maro absorb lumina albastră/violet despre care se crede că ar fi implicată în apariția cataractei . Cresc contrastul și claritatea imaginii dar distorsionează culorile.
  • Nuanțele verde absorb o parte din lumina albastra și reduc efectul strălucitor al luminii reflectate. Sunt foarte răspândite deoarece oferta o acuitate vizuală și un contrast foarte bun.
  • Nuanțele mov/roz asigură un contrast suoerior în rezența unui fundal albastru/verde. Sunt potriviți la vânătoare, pescuit sau alte sporturi de apă.

4. Protecția față de lumina reflectată – Lentile Polarizante

Razele luminoase vizibile de la soare sau de la o sursă artificială se reflectă în toate direcțiile și se propagă în valuri, mișcându-se în planuri orizontale și verticale. Când această lumină se reflectă la nivelul unor suprafețe ca apa/sticla/nisip/asfalt/zapadă se polarizează într-un plan paralel cu suprafața de pe care se reflectă (concentrându-se frecvent orizontal) și determină un efect strălucitor orbitor care împiedică vizualizarea detaliilor și a profunzimii. Filtrele polarizate elimină acest efect neplăcut; sunt alcătuite din molecule orientate paralel care formează un film la nivelul lentilei, absorbind toata lumina de aceeași orientare cu a moleculor. Cea mai mare parte a luminii reflectate are orientare orizontală astfel încât aceste filtre permit trecerea doar a luminii orientate vertical; permit astfel păstrarea culorilor naturale, a contrastelor mai clare, diminuă senzația de oboseală oculară și asigură în același timp protecție 100% față de UV.

5. Filtre Speciale

pot crește calitatea lentilei dar în acelși timp adaugă un cost suplimentar.
Filtrele heliomate/fotocromatice au fost fabricate spre sfârșitul anilor 60 de către Corning. Aceste lentile se închid la culoare prin expunerea la radiațiile UV din lumina solară și revin la culoarea inițială în absența lor. În prezența UV-lor, substanțele fotocromatice care alcătuiesc acest filtre au proprietatea de a-și schimba forma și capacitatea de absobție a luminii ceea ce duce la închiderea culorii lentilei.

Temperatura mediului ambiant și cantitatea de UV influențează viteza de reacție a lentilei. Gradul maxim de închidere al lentilei apare la 23ºC astfel încât la valori mai mici sau mai mari ale temperaturii aceasta va reacționa mai lent și de manieră incompletă. Un răspuns incomplet poate să apară la primele utilizări, fiind necesare câteva cicluri complete de închidere/deschidere pentru a activa moleculele fotocromatice sau în cazul unei emisii scăzute de radiații UV.

Majoritatea lentilelor fotocromatice se închid în prezența radiațiilor UV. Pentru a putea fi utilizate în mașină unde parbrizul blochează cea mai mare parte a UV-lor este necesară asocierea unui filtru colorat sau optarea pentru variante de ultimă generație a acestor lentile care utilizează amestecuri de substanțe fotocromatice care sunt activate și de lumina din spectrul vizibil care trece nefiltrată de parbriz.
Aceste lentile pot să fie configurate cu dioptrii, astfel încât să corecteze diferitele ametropii. Asigura protecție 100% față de radiația UV, dar nu se recomandă a înlocui ochelarii de soare în cazul celor cu expunere prelungită

Sunt recomandate în special pacienților care se confruntă cu scăderea sensibilității la contrast și cu tulburării ale vederii nocturne (cataractă, diabet), cu sensibilitate la lumina puternică (anumite medicamente, ochi deschiși la culoare, ochi obosiți suprasolicitați) sau cu recuperarea după o intervenție chirurgicală oculară .

Filtre tip Oglindă sunt filtre reflective aplicate într-un strat foarte fin pe suprafața lentilei care astfel devine semiargintată. Aproximativ jumatate din lumina care atinge suprafața lentilei este reflectată (10%-60%), restul traversând lentila și ochiul. Asigură protecție completă față de UV, fiind indicate în condițiie de iluminare puternică cum ar fi sporturile de apă sau cele de zăpadă. Pot fi aplicate pe lentile polarizate sau utilizare singure fiind o variantă mai puțin costisitoare de a reduce lumina solară reflectată față de letilele polarizate. Principalul dezavantaj este zgărierea mai ușoară a lentilei (filtrul anti-zgâriere se aplică anterior) fiind necesară o îngrijire mai atentă a lentilelor.

Filtre Anti zgariere se aplică în mod obligatoriu lentilelor care nu sunt de sticlă, acestea fiind mult mai vulnerabile.

Filtru anti-reflex are rolul de a reduce reflexia luminii la nivelul suprafeței anterioare și posterioare a lentilei, crescând astfel cantitatea de lumina care traversează lentila. În cazul ochelarilor de soare, acest filtru se aplică exclusiv pe suprafața posterioară a lentilei pentru a diminua reflexia luminii la nivelul feței posterioare a lentilei cînd soarele vine din spate.

6. Putere dioptrică

Acesta poate fi asociată ochelarilor de soare, fie ca vorbim de lentile simple sau polarizate, oferind un comfort sporit celor care au nevoie de ochelari de vedere.

7. Materialul lentilei

Sticla este un material foarte bun: este rezistentă la zgârieturi și oferă o claritate foarte bună a imaginii. Este folosită tot mai puțin în ziua de azi din cauza greutății crescute, a riscului de spargere și a imposibilității de aplicare a unor filtre/tratamente.

Plastic. Plastic organic.CR-39 (Columbia Resin 39) și alți compuși similari sunt mult mai ușori și mai rezistenți la impact față de sticlă motiv pentru care sunt utilizați pe scara larga pentru confecționarea ochelarilor de soare sau de vedere. Raportul bun calitate/preț constituie de asemenea un avataj.

Policarbonat este un material extrem de rezistent la impact, fiind folosit în special pentru sporturile, protecție și nu în ultimul rând pentru copii Deoarece se zgârie ușor se recomandă asocierea tratamentului anti-zgâriere. Sunt mai ușori ca CR-39 și filtreaza UV 100%. Sunt contraindicați celor care nu tolerează aberațiile cromatice.

Trivex este un nou tip de plastic, mai ușor care are proprietăți asemănătoare cu ale policarbonatului din punct de vedere al rezistenței și al protecției față de UV dar, superior prin calitatea optică

Materiale plastice cu indice refractiv înalt au fost ultimele decoperite. Sunt remarcabil de subțiri și de ușoare și reduc semnificativ aberațiile cromatice.

8. Design-ul ramei și al lentilei

Ramele de tipul celor folosite la ochelarii de vedere filtrează doar lumina care trece prin lentile, fără să ofere protecție față de lumina directă, ambientală și reflectată care poate ajunge la nivelul ochilor prin parte superioară sau laterală a ramei. Ramele supradimensionate care se mulează aproape după conturul feței sunt de preferat oferind protecție suplimentară.

9. Materialul ramei

Influențează semnificativ costul și durabilitatea ramei. Ochelarii de o calitate îndoielnică vor fi confecționați din plastic obișnuit sau fir metalic și vor avea șuruburi la joncțiunea brațelor cu corpul ramei. La producătorii consacrați de rame/ochelari vom regăsi în schimb materiale mult mai durabile și în același timp ușoare, iar în locul șuruburilor, arcuri de tensiune.

Uniunea Europeană

a clasificat ochelarii de soare drept ,,dispozitive de protecție individuală’’. În acest context el nu rămâne un simplu accesoriu fashion; trebuie ales cu atenție, ținând cont de criteriile de mai sus, astfel încât să asigure o protecție maximă și să ne ajute în a ne desfășura activitatea zilnică.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.