Onicomicoza, cunoscută și sub numele de “ciuperca unghiei”, este o afecțiune care se manifestă prin apariția unor pete albe sau galbene sub unghiei. De obicei apare la unghiile de la picior, a căror creștere este mai lentă.  Pe măsură ce infecția avansează, onicomicoza poate duce la decolorarea, îngroșarea și fărâmițarea sau distructia complete a unghiei. Ca să ne dăm seama dacă suntem afactați de această problemă ar trebui să întâlnim următoarele simptome:

  • îngroșarea unghiei;
  • albirea unghiei și apoi decolorarea acesteia până la o culoare galben-maronie;
  • fragilitatea, fărâmițarea sau ruperea unghiei;
  • depozit alb purulent sub unghie;
  • desprinderea lamei unghiale de patul unghial;

Simptomele onicomicozei variază de la un caz la altul dar acestea depind in primul rând de tipul infecției. Simptomul frecvent intâlnit este disconfortul local pentru că onicomicoza nu doare în primele faze.

În acest articol veți afla

1. Care sunt cauzele apariției onicomicozei
2. Cum se tratează onicomicoza
3. Cum evităm reapariția onicomicozei 

1. Care sunt cauzele apariției onicomicozei

Onicomicoza poate să apară din cauza a 3 tipuri diferite de fungi, independent sau în asociere. Tipurile de fungi sunt :
–  dermatophytes – cel mai comun dermatofit, Trichophyton rubrum, determină infecțiile unghiale apărute la sportivi,  pentru că are localizare la nivelul unghiilor de la picioare. Acest tip de infecție se transmite fie prin contact direct, fie indirect prin folosirea in comun a unor articole de imbrăcăminte si incălțăminte, obiecte de igienă personală (forfecuță, pilă pentru unghii, prosop etc), piscine publice (dușumeaua, grătarul de lemn din saune, bazine de inot). Acest tip de micoză produce aproximativ 90% din totalul onicomicozelor cu localizare la nivelul unghiilor piciorului;
yeats  ( diferite specii de Candida) este o ciupercă saprofită. Diferiți factori si unele boli, sau folosirea excesivă a antibioticelor, sau probleme ale sistemului imun pot favoriza apariția infectiei;
ciuperca de pământ, mucegaiul (nondermatophytes), un tip de ciupercă ce se gaseste  de obicei în pământ, dar care poate să crească și la nivelul pielii și unghiilor. În majoritatea cazurilor, această boală nu se trasmite interuman.

Onicomicoza apare după contactul direct cu unul dintre tipurile de ciuperci prezentate mai sus, care începe să  se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial. Evoluția este favorizată de căldură și umezeală locală. Și mai neplăcut este că astfel de afecțiuni sunt recidivante – adică pot să reapară. Infecția fungică a unghiei apare relativ frecvent. În toată lumea, 2% până la 18% din populație au o infecție fungică a unghiei la un moment dat. Astfel de infecții apar mai frecvent în rândul persoanelor mai in vârstă (peste 60 ani) și este rară în rândul copiilor, apărând la mai puțin de 1%.

Factorii de risc pentru apariția onicomicozei sunt :

  • un istoric de infectii micotice;
  • sistem imunitar slăbit (diabet, cancer, tratament imunosupresiv cu corticosteroizi);
  • insuficienta circulatiei periferice (mai ales la persoane în vârstă )
  • purtarea unor articole de incălțăminte strâmte sau care încălzesc prea mult picior
  • folosirea in comun a unor obiecte de uz personal (foarfeci, pile, unghiere);
  • o sursa de infectii fungice unghiale o reprezinta saloanele de manichiura/pedichiura care nu sterilizeaza corespunzator instrumentarul!
  • purtarea unghiilor artificiale
  • accesul desculți în piscine publice
  • transpirația abundentă.

2. Cum se tratează onicomicoza

Diagnosticul de onicomicoză se pune în urma unui consult efectuat de medicul dermatolog, care face întâi o anamneză și analizează istoricul medical, examinează unghia și prelevează țesut afectat. Probele se analizează microscopic  în laborator, cele mai des folosite metode fiind:

  • cultura fungică, care poate evidentia tipul de fung care produce infecția si ne da informatii cu privire la antifungicul potrivit pentru tratament.
  • testul KOH (hidrohidul de potasiu) –  indica prezenta/ absenta  fungică.

Tratamentul clasic presupune eliminarea infecției, în cazurile grave îndepărtarea unghiei și apoi stabilirea unei conduite profilactice, care să împiedice repariția ciupercii.  Tratamentul topic prin aplicarea de soluții medicale pe unghie este ineficient în majoritatea cazurilor,  totusi se pot utiliza lacuri antimicotice pe baza de ciclopirox si amorolfine ca si tratament inițial. Cu cât tratamentul este initiat  mai devreme – la primele semne de onicomicoză, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari iar infecția se va elimina mai ușor. Tratamentul este de lungă durată. Practic, este necesară creşterea unei noi unghii total sănătoase.

Tratamentul cu produse topice se folosește pentru formele ușoare iar eficiența lor este relativ scazută. Soluțiile care se aplică pe unghii se folosesc ca tratament profilactic in onocomicozele recidivante, precum ciuperca sportivului.

Tratamentul sistemic   antimicotic se folosește pentru formele medii severe.  Dintre antimicoticele cu administrare orala, cel mai frecvent folosite sunt  terbinafina, itraconazole si fluconazolul. Medicatia antimicotica orala este mai eficientă dar necesită o monitorizare atentă a probelor hepatice. Tratamentul trebuie urmat pana unghia creste complet sanatoasa (aprox 1 an daca vorbim de unghia de la picior si 6 luni daca vorbim despre unghiile de la maini).

Indepartarea non-chirurgicală a unghiei infectate se realizează prin administrarea in prealabil a unui unguent cu uree, care inmoaie unghia, fiind astfel mult mai usor de indepartat.
Indepartarea chirurgicala a unghiei infectate se realizeaza prin indepartarea totala sau partiala  a unghiei .

Cu rezultate bune în eliminarea onicomicozei se mentioneaza terapiile laser. Unda  laser încălzește unghia , distruge sporii și  elimină ciuperca,  fara a afecta  tesutul si pielea din jur. Se pot folosi tratamente laser 1064 nm ND-YAG, in care sunt necesare de la 1 pana la 8 sedinte, in functie de severitatea bolii, spatiate la 1-1,5 luni. Se poate asocia tratamentului general sau local, in ambele cazuri, crescand eficienta acestora.

3. Cum evităm reapariția onicomicozei 

Chiar si după un tratament eficient cu antimicotice orale sau locale, in unele cazuri pot apărea recurente. Ca să evităm reapariția trebuie  urmate câteva indicații profilactice  minime

  • spălati-vă periodic mâinile și picioarele;
  • tăiați unghiile drept, uniform;
  • dezinfectați fofecuța pentru unghii sau unghiera înainte și după utilizare;
  • purtați șosete care absorb transpirația;
  • alegeți încălțăminte prin care piciorul se poate aerisi;
  • dezinfecați încălțămintea veche înainte de purtare;
  • purtați șlapi în zonele unde există piscină și în vestiare;
  • alegeți un salon de manichiură/pedichiură care utilizează unelte sterile;
  • renunțați la unghiile artificiale/false.
  • atentie sporita dacă aveți diabet

Dupa incheierea unui tratament antimicotic schimbati instrumentarul de taiat unghiile, sterilizati incaltamintea cu spray-uri special si inlocuiti sosetele!

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.