Oare de câte ori ați auzit pe cineva zicând … uită-te la el, are fruntea înaltă, ca taică-su ?
Eh.. nu de frunte era vorba in replica aceea, ci de calviție , numită elegant calviție hipocratică ori alopecie androgenetică – o formă de cădere a părului mai des întâlnită la bărbați decât la femei . Este cea mai frecventă formă de alopecie: 50% dintre bărbații peste 50 de ani au alopecie androgenetică. La femei procentul este de 10 % înainte de menopauza si crește după menopauză. Alopecia androgenetică produce căderea progesivă a părului și e responsabilă de 95% din cazurile de chelire.
În acest articol veți afla
- Care sunt cauzele producerii alopeciei androgenetice
- Caracteristicile alopeciei androgenetice
- Tratamente recomandate pentru alopecia androgenetică
1. Cauze ale producerii alopeciei androgenetice:
- Factorul genetic – sunt mai expuși cei care au rude de gradul I si II care prezintă această manifestare;
- Factorul vascular –scăderea vascularizației din jurul foliculior piloși duce la apariția alopeciei.
- Factorul hormonal androgen- sub influenta hormonilor androgeni, receptorii foliculului de par sunt sensibilizati ducând la o metamorfoză regresivă. Acest răspuns la hormonii androgeni (in special la dihidroepialdosteron ) îl au doar firele de păr din zona frontală și vertex (crestetul capului) ; niciodată, în alopecia androgenetică la bărbat, nu se vor pierde firele de păr din zona occipitală.
Apariția alopeciei androgenetice la femei este cauzata de aceeasi factori ca si la barbati: predispozitia genetica si hormonii androgeni. Se observă că cele mai multe femei cu alopecie prezintă ovare polichistice sau alte disfuncții hormonale cu nivel crescut de testosteron. De aceea, dupa menopauză crește procentul femeilor cu această problemă deorece se modifică balanța hormonală prin creșterea hormonilor androgeni.
2. Caracteristicile alopeciei androgenetice:
- diametrul firului de păr se reduce de 10 ori,
- în cazul femeilor poate fi asociata cu dereglări menstruale (amenoree sau oligomenoree) si ovar polichistic, acnee, hirsutism, istoric de infertilitate,
- evoluează progresiv,
- ritmul de evoluție este imprevizibil.
Cresterea firului de păr începe sub piele, in foliculi. Fiecare fir de păr crește în mod normal, pe o perioadă de 2 până la 6 ani (faza anagenă), ajungând asttfel într-o fază de repaus care dureaza 2-3 sapt (faza catagenă), iar apoi cade (faza telogenă).
In alopecia androgenetică cele trei faze ale creșterii se dereglează din cauza nivelului crescut de androgeni din foliculii de păr. Acesta duce la un ciclu mai scurt de crestere a părului iar în final, foliculii, prin micșorare, se reduc complet și nu mai produc fire de păr. Astfel, ciclul de creștere a părului se dereglează, faza anagenă se scurtează, iar cea telogenă crește. In alopecia androgenetica datorita scurtarii fazei anagen noile fire de par sunt mai scurte, mai subțiri și cu mai putin pigment.
Forma de manifestare a alopeciei androgenetice diferă în funcție de sex:
- La bărbați căderea părului debutează cu accentuarea crestelor frontale apoi rărirea părului la vertex , continuă cu o cădere difuză , graduală de la frunte spre ceafă ( fără a se pierde firele de păr din zona occipitală). Clasificarea alopeciei androgetice la bărbat se face dupa scala Hamilton-Norwood.
- La femei alopecia androgenetică debutează cu o rarefiere a firelor de păr de pe cărare . Această rarefiere se extinde lateral dar niciodată nu ajunge sa afecteze complet zona temporală. Clasificarea alopeciei androgenetice la femeie se face după scala Ludwing.
Primele semne pot să apară în jurul vârstei de 35 de ani iar pentru unii bărbații mai “norocoși” chiar la 20 de ani. Cel mai adesea, în cazul femeilor, alopecia androgenetică apare după menopauză. Durata de evoluție pană la calviție totală este în multe cazuri îndelungată – 15-20 ani, deși aceasta este extrem de variabilă, în unele cazuri ajungându-se la calviție totală în 5 ani de la debutul afecțiunii. Studiile din literatura de specialitate evidențiază în medie o rată de pierdere a firelor de păr cu 5% pe an.
Diagnosticul de alopecie androgenetică se stabilește în urma unei consultații la medicul dermatolog. Acesta evaluează istoricului familial și aspectul scalpului.
3. Tratamente recomandate pentru alopecia androgenetică
Tratamentul in alopecia androgenetică trebuie sa fie permanent având în vedere faptul că cei doi factori cauzatori majori (predispozitia genetică și hormonii androgeni) nu pot fi influențați.
Tratamentele convenționale care au dat rezultate sunt:
- Minoxidil – singurul produs cu utilizare locală care s-a dovedit eficace. Există concentrații de 2% pentru femei si 5% pentru bărbați, dar este obligatorie folosirea pentru un termen îndelungat . In medie 50% dintre cei care utilizează minoxidil observă îndesirea părului după 4-6 luni de utilizare; eficiența se menține atâta timp cât pacientul aplică tratamentul. La intreruperea tratamentului părul începe să cadă din nou!
- Finasterid – tratament sistemic- este un preparat hormonal destinat bărbaților. Acest medicament inhiba 5 alfa reductaza (enzima ce transformă testosteronul în dihydrotestosterone). Marea majoritate (90%) a celor tratați observă o îmbunătățire semnificativă in primii 2 ani de tratament, apoi apare o stagnare. Beneficiile se mențin doar pe perioada tratamentului. La intreruperea tratamentului părul începe să cadă din nou!
- La femei se poate apela la tratamente hormonale (ciproteron acetart, dienogest) pentru a bloca receptorii de androgeni de la nivelul firului de păr. Se poate incerca si spironolactone ca si tratament antiandrogenic.
Un tratament eficient, țintit și lipsit de reacțiile alergice sau adverse ale antiandrogenicelor orale (ex Finasterid), este reprezentat de mezoterapie. Acest tratament minim invaziv poate fi foarte eficient, el țintind direct ariile afectate. Prin injectarea de substanțe farmaceutice care au capacitate crescută de regenerare și revitalizare a foliculului pilos afectat, șansele de răspuns sunt net superioare celor aplicării topice de substanțe.
Mezoterapia presupune un tratament modern cu rezultate surprinzătoare în tratarea alopeciei androgenetice la bărbați. Pentru un răspuns optim, sunt necesare mai multe ședințe cu o frecvență stabilită de medicul dermatolog, în funcție și de alți factori interni sau externi ai pacientului. Acest tip de tratament nu necesită pregatire suplimentară din partea pacienților. O ședință poate dura în medie 45 minute și este o opțiune demnă de analizat pentru toți bărbații care se confruntă cu această formă de cădere a părului.
Transplantul de par – in alopecia androgenetica se transplantează fire de păr din zona occipital in zona frontală afectată; astfel noile fire de păr transplantate, genetic rezistente la androgenii cauzatori de calviție, vor putea fi menținute pe termen lung. Avantajul transplantului de păr este acela ca beneficiul se menține pe termen lung ; dezavantajul este cel generat de costuri. In curand in Cluj va fi operational un robot pentru transplant de păr!
Pentru ambele sexe, bărbați și femei, căderea părului poate avea un impact psihologic negativ, poate determina o stimă de sine scazută, depresie sau sentimentul de a nu fi atrăgător. De aceea este important ca la primele semne să va adresati unui medic dermatolog care vă poate recomanda tratamente de reducere a ritmului de evoluție a alopeciei androgenetice.
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.