Internetul abundă de rețete miraculoase, soluții minune pentru problemele pielii, care se pot face acasă cu rezultate spectaculoase. Din nefericire, nu toate informațiile pe care le vedem pe internet sunt verificate, la fel cum nu toții bloggerii și influencerii din industria frumuseții au studii medicale
Atributul natural al unui produs pare tentant la prima vedere, dar asta nu înseamnă ca acel tratament este sigur de aplicat pe orice tip de piele.
Pentru că am întâlnit în practică mai multe situații în care pacientele s-au prezentat la cabinet cu iritații, e important, pentru oricine încearcă măști sau tratamente cosmetice făcute în casă, să analizeze atent fiecare ingredient și să înțeleagă corect beneficiile în raport cu riscurile asumate. Este deasemenea important, înainte de aplicarea oricărui produs cu potențial iritant, să facă un test pe o porțiune mai puțin vizibilă de piele, pentru a preveni eventuale reacții alergice (patch test).

Articolul își propune să sintetizeze unele din cele mai frecvent întâlnite mituri legate de tratamente cosmetice făcute în casă.

1. Oțetul de mere – soluție miraculoasă cu rol astringent, promite să atenueze acneea, să estompeze cicatricile sau petele.
Ce e adevărat – dacă aplici oțet de mere pe față, fața ta o să aibă un miros … de oțet de mere și o să simți, dacă ai pielea sensibilă, poate chiar o senzație ușoară de arsură.
Care sunt riscurile – folosit pe termen lung, oțetul de mere nediluat este agresiv pentru piele datorită aciditiății ridicate. Nu trebuie lăsat sub nicio formă timp îndelungat pe piele și în niciun caz nu trebuie aplicat pe răni sau pe pielea care care prezintă orice fel de afecțiune dermatologică.

2. Albușurile de ou
Deși sună promițător ca alături de omleta de dimineată să alimentezi și fața cu un albuș de ou iar porii măriți să dispară prin magie, .. e posibil să nu fie chiar așa.
Ce e adevărat – toate beneficiile din categoria reducerii porilor… dispar odată ce ai spălat albușul de pe față.
Care sunt riscurile – ouale crude pot fi contaminate cu salmonella, iar aplicarea lor pe față induce riscul de a contracta o infecție a tractului gastrointestinal. Daca albușul crud contaminat ajunge pe o microleziune a pielii, riscul de infecție crește expondențial.

3. Sucul de lămâie
Sunt o mulțime de rețete care promit că aplicarea sucului de lămâie pe o cicatrice sau pată hiperpigmentata va decolora acea porțiune de piele.
Ce e adevărat- s-ar putea să usture puțin la aplicare iar prin conținutul sau acid, sucul de lămâie va face o ușoară exfoliere a pielii.
Care sunt riscurile – lămâile conțin psoralen, o substanță care poate produce reacții fototoxice. Asta înseamnă că pielea pe care se aplică suc de lămâie devine mult mai sensibilă la lumină. Încercarea de a estompa o pată de pe față cu suc de lămâie, combinată cu o zi la plajă poate duce la arsuri serioase ale pielii . Iritația numită fitofotodermatoză poate să apară la câteva zile și poate să dureze câteva săptămâni sau luni.

4.Scorțișoara
Parfumatul condiment a fost intens promovat pe internet ca elementul magic din măști purificatoare.
Ce e adevărat – un scrub cu scorțișoară miroase frumos, pielea rămâne o vreme sensibilă și roșie. Scorțișoara are proprietăți antimicotice dar este și un produs cu potential puternic alergen.
Care sunt riscurile – chiar dacă nu aveți știință de o alergie la scorțișoară, e bine ca orice mască sau scrub cu acest produs să fie testat pe o porțiune mai puțin vizibilă de piele, pentru a evita înroșirea acesteia .

5. Maioneza e bună ca mască facială
Ce e adevărat – maioneza e bună în multe rețete de mâncare
Care sunt riscurile – maioneza e un produs cu un conținut extrem de ridicat de grăsimi care nu sunt adaptate pielii și poate duce la probleme legate de acnee, va înfunda porii și va încuraja proliferarea bacteriilor. Aplicată pe față, maioneza e rețeta optima pentru … coșuri

6. Produsele exfoliante cu praf de copt/ bicarbonat
Ce e adevărat – în prăjituri sau în alte rețete, bicarbonatul face produsele mai … pufoase
Care sunt riscurile – bicarbonatul are un ph mult mai mare decât s-ar potrivi pielii fiecăruia dintre noi. Scruburile cu bicarbonat sunt destul de agresive pentru piele și pot produce microleziuni ale pielii

7.Măștile cu fructe sau legume crude sunt benefice în orice situație .
Ce e adevărat – fructele și legumele proaspete sunt bune în alimentație
Care sunt riscurile – de la banalele căpșuni la fructe sau legume mai exotice , multe au potential alergen iar acizii din fructe pot irita pielea sensibila a feței. Dacă dorim să vedem efectele cele mai bune ale fructelor si legumelor crude, este recomandat să le consumăm ca atare sau sub formă de salată

In ciuda tuturor miturilor, pentru o îngrijire adecvată a pielii, cel mai bine este să solicitați un consult dermatologic pentru a vedea ce vi se potrivește mai bine.

 

Photo credit – Kimia Zarifi Unsplash