Afecțiune inflamatorie cronică, rozaceea este o boală de piele care se centrează pe zonele pilosebacee și care prezintă cel puțin una din următoarele caracteristici:

  • Eritem centrofacial cu o rețea de teleangiectazii
  • Leziuni inflamatorii;
  • Modificări de tipul hipertrofiilor sau fibrozelor dermice
  • Inflamație oculară (conjunctivită, blefarită).

Ca să poți controla rozaceea e important să stii că

1. Rozaceea nu se limitează la piele

În multe situații rozaceea este asociată cu hiperactivitatea sistemului imunitar care protejează bariera epitelială impotriva infecțiilor și împotriva agresiunilor fizice ori chimice (radiații ultraviolete, căldură sau frig extrem).  Reacția sistemului imunitar este declanșată de mai mulți factori de mediu, hormonali sau factori asociați stilului de viață. Într-un context mai larg, am putea privi rozaceea ca fiind vârful superficial al unui iceberg inflamator.

Rozaceea are o puternică determinare genetică, studii recente au punctat asocierea dintre riscul genetic de rozacee cu cel de a diabet de tip 1, boală celiacă, artrită reumatoidă sau scleroză multiplă. Femeile cu rozacee au risc mai mare de a dezvolta astfel de afecțiuni autoimune cu probabilități mai mari –  2,59 pentru diabet de tip 1, de  2,03 pentru boala celiacă respectiv 1,65 pentru scleroza  multiplă ori 2,14 pentru artrita reumatoidă . La bărbați se observă doar corelații cu riscul mai mare de artrită reumatoidă .

Studii epidemiologice au legat rozaceea de mai multe comorbidități – cum ar fi:

  • Sistem imunitar deficitar (alergii alimentare, respiratorii sau de altă natură);
  • Afecțiuni gastrointestinale (colită ulcerativă, boala Crohn, infecții cu Helicobacter Pylorii, reflux gastric esofagian, boala celiacă, dislipidemii);
  • Afecțiuni endocrine (diabet de tip 1 sau 2);
  • Afecțiuni musculoscheletale (artrita reumatoidă)
  • Afecțiuni neurologice (migrene, demență, Parkinson);
  • Afecțiuni psihiatrice (depresie, anxietate, alcoolism).

Cele de mai sus sunt asociate mai ales cu formele severe de rozacee.

Oare ar trebui ca pacienții cu rozacee sa parcurga screeninguri, să fie testați pentru afecțiunile de mai sus ? Ar fi greu de realizat un astfel de screening în toate cazurile dar clinicienii ar trebui să analizeze totuși situațiile în care analizele suplimentare sunt justificate.

2. Antibioticele funcționează dar nu pentru motivele la care ne-am gândi

Dozele mici de doxiciclină ( 40 mg/zi) sunt singurele tratamente orale cu antibiotic pentru rozacee  aprobate în USA de Food and Drug Administration (FDA), desi există și alte tratamente sistemice – cu minociclină, azitromicină ivermectină sau isotretinoin.

În timp s-a considerat că  produsele cu tetraciclină ar putea acționa asupra bacteriilor care cauzează inflamații  date de Propionibacterium acnes sau Staphylococcus epidermidis. Aceeași abordare a fost și cu privire la tratamente cu antimicrobiene  (metronidazol, acid azelaic. sulfacetamida sodică) care se consideră că stopează dezvoltarea unui parazit cutanat Demodex folliculorum.

Este însă rozaceea un proces infecțios ?

Tot mai multe dovezi științifice indică o etiologie diferită, o hiperactivitate a raspunsului imun cutanat. Mai simplu spus răspunsul imun este un raspuns primitiv, nespecific, ce protejeaza bariera cutanată de agresorii microbieni, chimici sau fizici.

In rozacee, pielea inflamată prezintă niveluri ridicate de substanțe care au reacționat favorabil la doze mici de de doxiciclină (40 mg/zi ) reducând leziunile inflamatorii –  ceea ce scoate la iveală faptul că doxiciclina reduce rozaceea prin mecanismul antiinflamator nu microbian . Efecte antiinflamatorii similare au fost demonstrate pentru metronidazol, acid azelaic si ivermectin.

3. Nu există un tratament universal valabil

Așa cum s-a menționat mai sus, rozaceea se poate manifesta diferit de la pacient la pacient.  Toți pacienții trebuie să învețe să își îngrijească pielea cu blândețe, să evite factorii declanșatori (expunere solară, produsele de curățare agresive, cosmeticele cu parfum sau anumite alimente (alcool, condimente puternice). Crema cu fotoprotecție trebuie folosită zilnic. Formele diferite de rozacee răspund diferit la tratamente. Astfel planul de tratament trebuie individualizat pentru fiecare pacient.

Rozaceea papulo-pustuloasă. Acest subtip răspunde la  metronidazol (0.75%, 1%), acid azelaic, și ivermectin. Tratamentele dermatocosmetice ce conțin sulfacetamidăa pot să ajute ca parte a unui plan combinat  Selecția tipului de produs este deasemenea importantă pentru ca pacienții cu piele uleioasă preferă geluri sau spume iar cei cu pielea uscată crème și loțiuni .

Dozele mici de doxiciclină (40 mg/zi) sunt singurul tratament aprobat în USA pentru rozaceea papulo-pustuloasă. Studiile susțin și efecte favorabile ale tratamentelor cu minociclină sau azitromicină iar unele cazuri răspund favorabil la tratamente cu isotretinoin însă în aceste cazuri boala recidivează la întreruperea tratamentului.

Rozaceea eritematotelangiectatică. Acest subtip răspunde mai puțin la antibiotice orale sau topice. Acești pacienți au un răspuns mai bun în cazul în care reușesc să evite factorii declanșatori, își îngrijesc cu blândețe pielea, aplică de fiecare dată crème cu fotoprotecție și folosesc crème cu compuși vasoconstrictori.  În prezent FDA a aprobat crème cu tartrat de brimonidină 0.5% si hidroclorura de oximetazolină  1%. Pacienții care folosesc aceste tipuri de substanțe vasoconstrictoare au parte de o reducere a eritemului facial dar în unele cazuri acesta reapare.

Rozaceea fimatoasă  Acest subtip este cel mai dificil de tratat și în general se utilizează o combinație de medicamene antimicrobiene, doxiciclină și de la caz la caz tratamente cu laser si/ sau debridare cu radiofrecvență a țesutului hipertrofic, pentru o gestionare corectă a fiecărui caz

4. Piele înroșită, ochi înroșiți

Rozaceea este asociată cu simptome de afectare oculară în până la 50% din cazuri- iar in acest sens statisticile din USA numără 10 milioane de pacienți cu rozacee ocular.  Rozaceea oculară este asimptomatică la început dar poate avansa spre senzația de arsură sau mâncărimi. Cele mai des întâlnite semne de rozacee sunt blefarita si înroșirea conjunctivei. Netratată poate evolua spre forme severe.

Pacienții cu semne sau simptome de rozacee oculară trebuie să se adreseze unui oftalmolog pentru un plan de tratament adecvat. situația este mai ușor de gestionat dacă tratamentul debutează la primele semne întâlnite.

5. Iritații care persistă ? Nu uitați de tratamentele cu laser și lumină intens pulsată

Inflamația cronică în rozacee duce la un nivel ridicat al factorului de creștere endotelială vasculară și a altor factori angiogeni, acest fapt determină rețele de teleangiectazii, concentrate pe centrul feței , in contrast cu teleangiectazia difuză data de expunerea solară excesivă .

Rezultate bune se pot obține cu lasere vasculare (care reacționează cu hemoglobina) sau tratamente IPL (intensed pulsed light)  Tratamentul cu laser sau lumină intens pulsată are efecte bune de reducere a iritațiilor sau a înroșirii pielii. Pentru a evita efectele adverse-  hiper/ hipo pigmentarea post tratament, pacienții trebuie să evite expunerea la soare anterior demarării tratamentulu cu laser

Sursa  Medscape –  Rosacea- 5 things to know .

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.