Rozaceea este o afecțiune frecventă, caracterizată prin apariția unor zone eritematoase localizate la nivel centro-facial, alături de semne clinice cum ar fi: telangiectazii (o rețea de capilare dilatate) și uneori eruptii inflamatorii (similare cu acneea).
Petele rosiatice tind sa apară in special pe obraji, nas, frunte iar dacă nu se tratează din vreme, problemele se vor agrava în timp. Se estimează ca prevalenta rozaceei este intre 0,09%-10%; discrepanța de prevalență ține de factorul genetic si stilul de viațî. Femeile par a fi afectate mult mai frecvent comparativ cu bărbații (rata este de 3:1), iar maximul incidentei este intre 30-60 de ani.
În acest articol veți afla
- Cauzele apariției rozaceei
- Ce metode există pentru a trata rozaceea
- Ce măsuri se pot lua pentru a încetini evoluția rozaceei
1. Cauzele apariției rozaceei
Specialiștii au sintetizat doar elementele favorizante pentru rozacee, deoarece etiologia bolii nu este pe deplin cunoscută.
Factorii de mediu. Expunerea neprotejată la soare (efectul razelor ultraviolete) afectează atât structurile din piele cât și vasele de sânge. Cele mai afectate sunt obrajii și nasul – practic punctele convexe ale feței. Rozaceea apare sau mai bine spus devine mai vizibilă și atunci când persoana predispusă la rozacee se expune factorilor vasodilatatori , consumă alimente condimentate ori alcool sau la trecerea bruscă de la rece la cald. Cu impact asupra acutizării rozaceei sunt și anumite medicamente – cortizonul, vitamina B12 sau B6. Inflamația joacă un rol semnificativ pentru că infiltratele inflamatorii se regăsesc în jurul vaselor de sânge.
Componenta genetică. Rozaceea este mai frecventă la persoanele cu pielea deschisă la culoare iar studiile au demonstrat că pentru cineva care are parinți afectați de rozacee, șansele de a o avea sunt mai mari, suplimentar față de predispoziția fiecăruia de a reacționa la anumiți factori declanșatori.
Prezenta Demodex foliculorum. Demodex foliculorum este un parazit care se asociază cu o reacție inflamatorie perifoliculară putând genera o rozacee papulo-pustuloasă.
Rozaceea ca si boală
De multe ori pacienții cu rozacee se prezintă la doctor la câțiva ani după ce au observat că obrajii li se înroșesc mai tare în anumite situații. După o perioadă în care pun înroșirea feței pe seama alcoolului sau a mâncărurilor condimentate, la momentul la care roșeața nu mai dispare, pacienții se prezintă la medicul dermatolog . Nu sunt necesare analize de laborator pentru a stabili un diagnostic de rozacee, e suficientă examinarea făcută de medic și analiza istoricului pacientului. În cazul în care medicul are alte suspiciuni poate solicita analize suplimentare – dar astfel de situații sunt rare .
Există mai multe tipuri de rozacee
Rozaceea eritematotelangiectazică – forma de rozacee care debutează cu înroșirea episodică și apoi permanentă a pielii în zonele centrale ale feței. Porțiunea din jurul ochilor rămâne cel mai adesea neafectată. Pielea devine aspră, deshidratată (pierderile de apă sunt accentuate de dilatarea vaselor de sânge). Un alt semn al debutului rozaceei poate să fie și disconfortul resimtit la aplicarea produselor de ingrijire și uneori a machiajului .
Rozaceea papulo-pustuloasă. Pe fondul roșu al pielii apar coșuri, asemănătoare cu cele din acnee.
Rozaceea fimatoasă marcată de apariția unor zone îngrosate și roșii de piele, care deformează relieful feței, dispuse la nivelul vârfului nasului și bărbiei. Este un tip de rozacee este mai rar intâlnit.
În cazuri mai rare , rozaceea poate avea o evolutie mai severă – rozacee fulminans caracterizată prin fenomene inflamatorii severe, acute (caldură, roșeață intensă, umflarea zonei afectate). Leziunile din rozacee nu lasa de obicei cicatrici.
2. Ce metode există pentru a trata rozaceea
Atunci când vine vorba de tratament, se aplică regula potrivit căreia este mai ușor să previi decât să vindeci . Astfel primul gest în îngrijirea pielii cu rozacee sau predispuse la aceasta afecțiune este evitarea factorilor declanșatori. Se evită expunerea solară, alcoolul, condimentele picante al căror consum produce dilatarea capilarelor și se recomandă deasemenea evitarea produselor cosmetice foarte grase.
Fotoprotectia este necesară, toti pacientii cu rozacee necesita aplicarea unei crème cu filtru UV.
Aplicarea unei creme hidratante adaptate persoanelor cu cuperoza, curatarea fetei cu geluri “ soap-free” , fonduri de ten pe baza de silicon, camuflajul cosmetic , toate acestea ajută pacientul cu rozacee.
Tratamentul topic- aplicarea de creme direct pe zona afectată – este tratamentul de bază pentru pacientul cu rozacee.
Acidul azelaic – gelul de acid azelaic 15%- a fost aprobat de FDA pentru tratamentul rozaceeei cu papulo-pustule.
Metronidazol– 0,75% crema sau gel a fost aprobat pentru tratamentul rozaceei. Studiile au demonstrat eficacitatea metronidazolului pentru reducerea senzației de arsură , a roșeții si uscăciunii asociate rozaceei.
Sulful 5% disponibil in loțiuni, creme, geluri de spălăt – are acțiune antiinflamatorie,este antidemodectic .
Ivermectina fiind antiparazitar are eficiență bună în rozaceea papulo-pustuloasă.
Retinoizii topici nu au fost aprobați pentru tratamentul rozaceei – rolul lor în rozacee este controversat având în vedere potențialul iritant al acestora.
Tratamentul sistemic prevede cure de lungă durată de antibiotice (doxiciclina, tetraciclina , eritromicina) sau isotretinoin.
Laser terapia – este tratamentul cel mai util pentru diminuare eritemului (roșeții) și pentru dispariția teleangiectaziilor ( vene mici, dilatate de la nivelul feței).
Orice tratament trebuie recomandat si urmarit de catre un dermatology pentru a avea rezultatele asteptate.
3. Ce măsuri se pot lua pentru a încetini evoluția rozaceei
Semnele si simptomele rozaceei nu sunt periculoase, dar pot fi incomode si inestetice. Deși nu există un tratament standard pentru rozacee, boala poate fi gestionată prin ajustări ale stilului de viață.
Trebuie avut în vedere faptul ca rozaceea este o afecțiune cronică, ce progresează etapă cu etapă. Dacă se adoptă un tratament adecvat, evolutia rozaceei poate fi încetinită semnificativ . Eliminarea factorilor declansatori este esentială, iar protecția solară obligatorie.
Există o listă destul de lungă de alimente considerate cauze ale rozaceei dar trebuie avute în vedere caracteristicile fiecărui individ : doze mari de vitamina B6 si B12, bauturile calde, carnatii picanti, piperul rosu, piperul negru, otetul, boiaua de ardei, piperul alb, usturoiul, vinul, lichiorul tare, Berea, carnea marinata sunt doar câteva exemple .
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.