Deoarece psoriazisul este o boală cronică, ingrijirea pacientului trebuie sa se focuseze atat pe tratamentul afectiunii cutanate cat si pe mentinerea calitati vieții pacientului cu psoriazis . In momentul de fata nu exista un tratament disponibil care sa vindece aceasta boala. Exista insa tratamente capabile sa stearga complet placile de psoriasis si sa mentina pielea fara leziuni pentru diferite perioade de timp. Terapiile pacientilor sunt individualizate, se ia in considerare suprafata corporala afectata, asocierea afectarii articulare, raspunsul sau esecul la terapii anterioare .
Terapia pentru tratarea psoriazului in viitor va fi terapia biologica cu anticorpi monoclonali a caror tinta sunt moleculele care se regasesc in patogeneza psoriazisului.
Terapia biologică în psoriazis s-a dovedit a fi foarte eficientă și există din ce in ce mai multe opțiuni din punctul de vedere al preparatelor biologice care pot fi utilizate.
Experienta profesionala cu acest tip de tratament mi-a dovedit capacitatea lor terapeutica in cazurile fara raspuns la terapiile clasice.
În acest articol veți afla
Ce mecanism au terapiile biologice
Care sunt cele mai des folosite terapii biologice pentru psoriazis
Ce mecanism au terapiile biologice
Spre deosebire de alte forme de agenți imunosupresori, agentii biologici țintesc doar elementele de la nivelul sistemului imun responsabile de dezvoltarea psoriazisului și sunt adecvate pentru utilizarea pe termen lung.
Anterior initierii unei terapii biologice, orice pacient cu psoriazis trebuie să parcurgă un set de analize medicale pentru a se evalua starea sa de sănătate. Terapiile biologice folosite în tratamentul psoriazisului inhiba activitatea celulelor responsabile de aparitia placii de psoriasis si blocheaza activitatea proinflamatorie a cytokinelor ( anumite proteine ale sistemului imunitar, numite citokine, sunt importante în declanșarea psoriazisului).
Unii dintre cei mai vechi agenți biologici – adalimumab, etanercept și infliximab, actioneaza prin inhibarea factorului de necroza tumorala (TNF) -alfa, o proteină larg implicată în inflamație. . Astfel previn dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii, iar pacienții se pot bucura de perioade mai lungi de remisiune în care simptomele dispar.
Biologicele mai noi sunt mai bine direcționate către căile inflamatorii implicate în psoriazis, și acționează prin blocarea a două proteine – interleukină-17 și -23. Acești agenți s-au dovedit a fi mai eficienți în tratarea psoriazisului și ar putea fi mai siguri, având în vedere acțiunea lor mai specifică asupra sistemului imunitar.
Tratamentele biologice se administrează fie prin injectare subcutanată, fie prin perfuzie intravenoasă. Acestea sunt prescrise în Europa și la nivel global datorită eficienței ridicate și a riscurilor reduse de apariție a reacțiilor adverse (profil superior de siguranță). Pacienţii pentru care sunt indicate terapiile biologice sunt cei care suferă de psoriazis în plăci moderat sau sever, si care nu au răspuns bine la tratamentele clasice.
Efectele tratamentului cu agenți biologici duc la creșterea nivelului de calitate și confort al vieții: pacienții pot fi activi profesional și social fără disconfortul produs de boală.
Pacienții sub terapii biologice prezintă ameliorări rapide ale manifestărilor cutanate din psoriazis, fără a fi necesară aplicarea de unguente și administrarea de tratamente în regim de spitalizare.
Terapiile biologice sunt in general bine tolerate si de cele mai multe ori sunt utilizate ca monoterapie.
Reacțiile adverse ale medicamentelor biologice sunt reacțiile la locul injectării, febră, fluctuațiile de tensiune, durerile articulare și musculare, cresterea riscului de infectii .
Terapiile biologice utilizate în tratamentul psoriazisului sunt încă destul de costisitoare, costul ridicat fiind probabil principala limitare în utilizarea pe scară largă a acestui tip de terapie.
Care sunt cele mai des folosite terapii biologice pentru psoriazis
Adalimumab
Anticorp monoclonal uman recombinat cu actiune anti- TNF-α. Este un agent antiinflamator puternic. Adalimumab se administrează prin injectare subcutanată.
Acesta se leagă de TNF și îi neutralizează activitatea biologică blocându-i interacțiunea cu receptorii de pe suprafața celulară.
Adalimumab poate fi utilizat și în gestionarea altor afecțiuni inflamatorii sau imune, precum boala Crohn, artrita reumatoidă, artrita psoriazică, artrita idiopatică juvenilă cu afectarea mai multor articulații, spondilita anchilozantă (AS), spondiloartrita axială și spondiloartrita axială non-radiografică și altele.
Etanercept
Etanercept este o proteină de fuziune formată prin cuplarea receptorului uman al factorului de necroză tumorală (p75) cu un fragment imunoglobulinic Fc. Proteina de fuziune poate recunoaște și se poate lega de antigenii prezenți în organism cu rolul de a bloca activitatea TNF-α. Date fiind proprietățile sale antiinflamatoare, amploarea inflamației este redusă progresiv. Etanercept este utilizat în psoriazisul în plăci, artrita reumatoidă, artrita psoriazică, artrita idiopatică juvenilă și spondilita anchilozantă.
Infliximab
Infliximab este un anticorp monoclonal anti-TNF-α. Este administrat prin perfuzie intravenoasă. Infliximab este utilizat în psoriazis, artrita reumatoidă, boala Crohn, colita ulcerativă, spondilita anchilozantă și artrita psoriazică.
Ixekizumab
Ixekizumab este un anticorp monoclonal care se leagă de interleukina 17A. Concentrațiile crescute de IL-17A au fost implicate în patogenia psoriazisului prin promovarea proliferării și activării keratinocitelor. Neutralizarea IL-17A de către ixekizumab inhibă aceste acțiuni. Ixekizumab se administreaza sub forma unor injectii subcutanate, repetate la anumite intervale de timp bine specificate.
Secukinumab
Secukinumab este este un anticorp monoclonal uman care se leagă și neutralizează deasemenea citokina proinflamatorie IL-17A. Ca rezultat, secukinumab inhibă eliberarea citokinelor proinflamatorii, chemokinelor şi mediatorilor deteriorării tisulare şi reduce contribuţiile mediate de IL-17A la bolile autoimune şi inflamatorii, precum psoriazisul.
Secukinumab se administrează printr-o serie de injecții subcutanate, dupa o schema specifica.
Ustekinumab
Este un anticorp monoclonal care se leagă în mod specific de două tipuri de proteine implicate în procese care cauzează psoriazisul. Prin blocarea activității acestora, ustekinumab reduce activitatea sistemului imunitar. Drept consecință, afecțiunea inflamatoare și simptomele bolii sunt reduse. Ustekinumab este utilizat în psoriazisul moderat și sever și în artrita psoriazică. Se administrează prin injecțare subcutanată.