Oare ai ajuns vreodată seara acasă, dupa o zi la birou sau la școală, și după ce ai terminat ce mai aveai de făcut, singurul lucru pe care îți doreai să îl vezi era perna ?
Mie mi s-a întâmplat de mai multe ori asta, dar cu ultimele resturi de judecată mi-am impus să respect o rutină. Un duș, spălat pe dinți și demachiere completă.
O fi greu ? Contează ?.
Eu aș zice că e foarte important.
Nature gives you the face you have at twenty. Life sculpts your face at thirty. But it’s up to YOU to earn the face you have at fifty. — COCO CHANEL
Pielea este cel mai mare organ al nostru, dar nu își poate juca rolul de barieră în calea agresiunilor externe decât dacă e sănătoasă. O piele sănătoasă trebuie curățată si îngrijită constant.
In acest articol îmi propun să analizez pe scurt impreună cu voi care sunt tipurile de ten și ce cuprinde o rutină de îngrijire .
Am folosit cuvântul rutină. Psihologii spun că odată ce îți însușești o rutină, un obicei, acesta e mai ușor de urmat decât o activitate pe care o faci sporadic. Deci cum ne-am obișnuit să ne spălăm pe dinți sau să bem apă, așa trebuie să ne obișnuim cu demachierea, curățarea și hidratarea tenului.
Tipurile de piele se împart după secreția de sebum. Sebumul este un lichid ceros, uleios, care se află în pori. Cantitatea mai mică sau mai mare de sebum încadrează pielea în una din următoarele categorii:
- Uscată
- Uleioasă/ Grasă
- Normală
- Mixtă
Ca să testezi producția de sebum și să vezi ce ten ai, poți să parcurgi următorii pași
- Spală-ți fața, nu lăsa urme de apă, sterge-te fără să freci agresiv suprafața pielii și lasă să treacă 20-30 de minute.
- Apasă o bucată de șervețel de hârtie sau hârtie tip foița (ca foițele pentru țigări) . Apasă hârtia pe mai multe zone de pe față – pe frunte, nas, obraji, bărbie.
- Privește bucata de hârtie contra luminii și vezi cât de unsă a rămas hârtia
Rezultate | Tip de piele |
Nu se văd urme de grăsime dar parcă s-au lipit particule mici de piele moartă pe șervetel | Uscata |
Șervețelul a absorbit o peliculă grasă | Grasă |
Nivele diferite de absorbție în funcție de zona în care ai presat șervețelul | Mixtă |
Servețelul a absorbit o peliculă redusa de grăsime | Normală |
Pe lângă aceste categorii există și alte criterii de clasificare dar multe fac parte din patologii medicale care trebuie analizate împreună cu medicul pentru o încadrare corectă.
Indiferent de tipul tău de piele, te rog să ai în vedere următorii 4 pași de îngrijire
- Curățarea
Folosește produse de calitate, preferabil game dermato-cosmetice, eficiente pentru tipul tău de piele. Daca ai utilizat un demachiant dar îți simți în continuare fața grasă sau uleioasă după demachiere, nu e în regulă. Dacă folosești produse de spălare care dau senzația că pielea se strânge după spălat iar nu e ok. Dacă îndepărtezi urmele de machiaj cu un șervețel demachiant seara când ajungi acasă, am o veste proastă pentru tine- nu e suficient. Demachierea cu produse tip șervețele demachiante, ape micelare, lapte demachiant trebuie completată de spălarea feței. Da… ca pe vremea bunicii.
Pentru comparație, să zicem că am mâncat o porție zdravănă de cartofi prajiti.La final, ștergem farfuria cu un șervețel.Oare putem spune acum despre farfurie că e curată ? Am servi cuiva mâncare din farfuria aceea ? Am manca din ea fară să o fi spălat?
- Aplică un ser
Serurile sunt mai fluide decât cremele de față și pătrund mai bine în piele, așa că substanțele nutritive sunt mai eficiente. Cele cu vitamina C funcționează mai bine dimineața iar cele cu retinol au eficiență mai mare aplicate seara. Daca fața e cu pete (melasma) se pot utiliza seruri depigmentante (seara, in lunile de iarnă) cu acid kojic, acid azelaic, etc. Ultimele studii au dovedit rezultate remarcabile ale serurilor cu acid tranexamic pentru diminuarea petelor.
- Crema hidratantă
Toate tipurile de piele au nevoie de hidratare. Tenurile grase reacționează mai bine la formulele de hidratare mai puțin grase, non-comedogenice (care nu blochează porii) eventual sub formă de gel care sa aibă în compoziție acid salicilic, acid azelaic, acid glicolic. Pentru pielea uscată se pot folosi formule de hidratare cremoase care să conțină ceramide , acid hialuronic, etc.
Ingrijirea pielii vara diferă de îngrijirea ei din timpul iernii.
- Cremele pentru fotoprotecție (sunscreen)
Pentru a evita efectul negativ al expunerii solare (iar aici am o veste pentru toți – radiațiile ultraviolete trec și prin geam și prin parbriz și prin umbrelă) trebuie să aplicăm o loțiune solară cu cel puțin SPF 30 cu 15 minute înainte de ieși din casă. Vom avea un articol distinct despre cremele cu protecție solară pentru că subiectul merită mai multă atenție, dar e de reținut că e musai să ne protejam de soare.
Alte sfaturi – vechi de când lumea dar mereu cu efect
- Hidrateaza-te, pentru că hidratarea generală a organismului se reflectă și în aspectul pielii
- Schimba fețele de pernă cel puțin odată pe săptămână – mai e nevoie sa spun de ce ?
Începe de azi să îți organizezi o rutină potrivită cu ritmul activtităților și cu preferințele tale. Dacă vezi ca pielea ta reacționează bine poti testa apoi alte produse- măști de hidratare, o exfoliere ușoară sau produse pentru un anumit segment ale feței – ochi buze, etc.
Testează înainte de a cumpăra un produs nou. Majoritatea magazinelor de cosmetice îți pot oferi mostre pe care le poți încerca acasă.
Dacă ai un ten mai sensibil, pentru a nu avea surprize când testezi un produs:
- Aplică o cantitate mică de produs pe o zonă mai puțin expusă, gen interiorul bratului .
- Așteaptă 48 de ore ca să vezi dacă există o reacție .
- Verifică după 96 de ore posibile reacții întârziate
O posibilă reacție alergică înseamnă că au apărut forme de iritații, roșeață sau mâncărimi . Daca observi așa ceva… nu e produsul potrivit pentru tine.
Atenție însă la situațiile în care te supără o acnee rebelă, punctele negre nu se diminuează sau pielea e mai roșie ca de obicei. În astfel de cazuri simpla rutină de îngrijire nu mai e de ajuns și e necesară o discuție cu medicul dermatolog care va prescrie un tratament adecvat. Fiecare persoana are nevoie de o ingrijire personalizată motiv pentru care trebuie sa avem in vedere faptul că un produs care e miraculos pe pielea prietenei poate să nu ne ajute ba chiar să dăuneze ! Obișnuiesc să le spun pacientelor mele că e mult mai ieftin să mergi la dermatolog pentru a-ti recomanda schema personalizată de întreținere decât să cheltui timp și bani în încercarea de a găsi produsele potrivite.
Disclaimer.
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.