Tratamente cu laser

Ce este Laserterapia?

Cine ar fi zis că sabia lui Darth Vader din Star Wars și unul din cele mai eficiente tratamente estetice funcționează pe același principiu ?
LASER – e un acronim pentru Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation adică amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiație. Principiul său de acțiune a fost descris teoretic pentru prima data in 1917 de catre Albert Einstein, insă utilizarea laserelor în medicină a început abia la mijlocul anilor 1960, in chirurgia retinei. De atunci, aparatele laser s-au perfectionat mereu, ajungând în prezent să fie extrem de performante și foarte sigure.
Științific dar pe scurt, efectele clinice se explică prin absorbția energiei luminoase la nivelul hemoglobinei, mitocondriilor, membranelor celulare, determinand intensificarea metabolismului celular și activarea sistemelor antiinflamatorii locale.

Datorită faptului că este atraumatic, aseptic și nedureros, laserul a găsit utilizare în multe specialități medicale: de la oftalmologie, neurochirurgie, dermatologie, recuperare medicală, ortopedie, urologie, cardiologie, până la stomatologie.

Aparatura laser medicală utilizata azi în dermatologie e foarte diversificată, tehnologiile avansate folosite pentru construcția diferitelor lasere, perfecționate continuu, reușind să solutioneze eficient o multitudine de patologii și să facă față celor mai îndrăznețe provocari ale dermatologiei estetice !

Cum se aplică un tratament cu laser?

Tipul de laser ales pentru tratament diferă în funcție de necesitatea fiecarei patologii și de efectele urmărite.

Mai jos sunt câteva din cele mai frecvent întâlnite utilizări:

Tratamentul Laser CO2 se folosește de mai bine de 30 de ani în chirurgia dermatologică fiind recunoscut ca un etalon “golden standard“ pentru vaporizarea țesuturilor moi. Cu acest tip de laser se pot îndeparta elegant, cu timp de recuperare scurt și vindecare estetică: papiloame, condiloame, keratoze, angioame, chiste, anumite tipuri de nevi/ alunițe, cicatrici hipertrofice și alte tipuri de cicatrici, fibroame, pete solare (hipergmentate) și multe altele. Acest tip de laser este cel mai eficient în ameliorarea aspectului pielii îmbătrânite de expunerea prelungitâ la soare, pentru îndepărtarea ridurilor fine și cresterea calității colagenului. Rezultatele unei terapii antirid laser CO2 pot fi spectaculoase!

Pentru tratamentul leziunilor vasculare, a petelor roşii, se utilizează laserul „pulsed dye laser”(595 si 585 nm). Acest laser a fost conceput pentru a trata malformatii vasculare la copii. Ulterior indicațiile lui s-au extins, astazi folosim acest tip de laser pentru a trata: cuperoza, rozaceea, venectaziile roşii, superficiale, subţiri, hemangioamele plane roşii. Reprezentantul de seama este VBeam de la Candela Laser, considerat standard de aur în eliminarea leziunilor vasculare.

Pentru eliminarea părului nedorit pentru persoanele cu fototip deschis ( adică cei cu piele mai albă la culoare) cel mai frecvent se folosește laserul cu Alexandrit, deoarece acesta are cel mai bun raport de absorbţie în melanină, combinat cu profil de siguranţă. Dacă aparțineti fototipurilor închise la culoare laserul diode vă ajută să eliminați definitiv părul nedorit de pe corp .
Datorită absorbţiei reduse în melanină, pentru epilarea definitivă a pielii închise şi foarte închise la culoare, se foloseşte laserul cu 1064 nm – laserul Nd Yag, fără pericolul arsurilor. In plus, acesta este şi cel mai potrivit laser pentru tratarea teleangiectaziilor, acele vase subţiri sparte de pe pielea corpului, mai ales de pe coapse, dar şi a vaselor mai groase, profunde şi albastre, de la nivelul gambelor sau zona poplitee, din spatele genunchiului.

Laserul Fraxel dă rezultate foarte bune în tratamentele de regenerare și întinerire a pielii. Lumina pulsată de laser intensifică metabolismul intracelular, sinteza elastinei și colagenului se accelerează iar efectul asupra tenului este profund și de durată. Fiind o procedură non-invazivă și nedureroasă este indicată nu numai în tratamentul ridurilor, dar și a cicatricilor, a petelor pigmentare, a vergeturilor roșii și roz. Datorită efectului de contracție a țesutului, are un impact similar liftingului facial.

O procedură laser durează puțin, atât fața cât și gâtul pot fi tratate în jumătate de oră . Numărul de proceduri necesare pentru obținerea unui rezultat optim se stabilește de medic, în urma consultației

Beneficii și perioada de recuperare în terapia cu laser

Principalele avantaje ale terapiei cu laser cuprind un timp de recuperare scăzut, difuzie termică foarte mică, sângerare și inflamație reduse și minime efecte secundare (posibilă cicatrizare inestetică sau discromii).Un alt avantaj al laserului este faptul că permite tratarea unor zone mai greu abordabile cum ar fi zona perioculară, urechi, nas, etc.

Beneficiile în dermatogie sunt extinse iar principalele sunt legate de ameliorarea aspectului general al pielii:

  • îmbunătățirea texturii pielii
  • uniformizarea culorii pielii (stergerea petelor roșii sau maronii)
  • îndepartarea de durată a firelor de păr nedorite
  • stimularea sintezei de colagen prin încălzirea profundă a țesutului

După procedură, timp de 2-3 zile unii pacienți au simțit o ușoară senzație de arsură și roșeață, Medicul poate recomanda în astfel de cazuri creme specifice și consumul de apă. După o astfel de procedură, evitați saunele, piscinele și… soarele!

Contraindicații și efecte secundare

Contraindicațiile tratamentului laser sunt:

  • sarcina și alăptarea
  • boli autoimune ( de ex lupus eritematos)
  • nu se pot aplica tratamente pe piele recent bronzată (de aceea tratamentele laser se efectuează cu precădere în anotimpul rece)
  • în cazul în care pacientul este sub tratament cu medicamente fotosensibilizante.

Siguranța este cel mai important aspect pentru desfășurarea în condiții optime a oricarei proceduri care se bazează pe utilizarea laserului. Utilizarea în siguranță a oricarui laser trebuie să combine un personal instruit și aparatura de calitate. Când alegeți o procedură laser fiți informati ! Alegeti clinici cu dotări de top, cereți informații multe….multe ! Înainte de procedura trebuie să stiți beneficii, riscuri, timp de recuperare, număr de sedințe, etc