Când și cum apare procesul de îmbătrânire a pielii?

Ca să înțelegem ce înseamnă o piele îmbătrânită sau devitalizată trebuie sa discutăm puțin de structura pielii. Pielea e cel mai mare organ al nostru și totalizează aproximativ 16% din greutatea corpului unei persoane. Grosimea pielii variază între 0,5-5 mm, în funcție de localizarea acesteia – de exemplu, pielea de pe talpa piciorului este mai groasă pentru a rezista presiunii date de greutatea corpului.

Tegumentul e format din 3 straturi, dispuse de la exterior catre interior: epidermul, dermul și hipodermul, fiecare strat cu structură și funcții distincte.

  • Epidermul e stratul extern, format prin suprapunerea mai multor straturi de celule epiteliale keratinizate. Keratina este proteina care dă rezistența celulelor. Epidermul se regenerează în permanență, avem o piele nouă tot la 28 de zile. De asemenea, datorită conținutului în melanină din epiderm ne bronzăm – epidermul se pigmentează dacă stăm la soare.
  • Dermul e alcătuit din fibre de elastină și colagen care formează niște proeminențe conice, numite papile dermice. Crestele papilare de pe suprafata pielii sunt unice pentru fiecare persoană iar prin imprimare formează amprentele digitale.
  • Hipodermul (stratul grăsos), e stratul profund al pielii, foarte bogat in adipocite (celule grăsoase) ce formează un strat izolator și limiteaza pierderile de călduăa.

Pielea îndeplineste multe roluri vitale

    • Reglează temperatura internă a corpului prin acțiuni combinate intre producerea de transpirație și rata fluxului sanguin din rețeaua de vase de la nivelul pielii.
    • Acționează ca izolator termic.
    • Previne pătrunderea unor chimicale periculoase si invazia microorganismelor cum ar fi bacteriile și virușii.
    • Asigură rezistența la traumatisme, protejând țesuturile.
    • Prin expunerea la lumina solară permite acumularea de vitamina D din organism, vitamina esentială pentru creșterea și menținerea sănătății oaselor.
    • Are funcție tactilă (prin piele acționează simțul atingerii).

Consider că indiferent de abordarea estetică trebuie să ne preocupe felul în care arată pielea. O piele sănătoasă și îngrjită contribuie la un nivel ridicat al stimei de sine. Ne dorim o piele suplă și elastică, luminoasă si fină ca mătasea pentru cât mai mult timp.

Trebuie însă să avem în vedere că trecerea timpului, factorii genetici și stilul de viață au un impact deosebit asupra pielii.
Dupa vârsta de 30 de ani calitatea fibrelor de colagen incepe sa scadă. Forța gravitației afectează fermitatea pielii și incep să apară mici riduri care dau un aspect tensionat, obosit sau aspru feței. Pielea gâtului și a decolteului imbătrânește mai repede pentru că e mai săracă în glande sebacee. Uneori, chiar de la 25-30 de ani, această zonă poate prezenta pete, riduri fine și deshidratare accentuată.

Pentru a preveni semnele de devitalizare a pielii se recomandă o rutină de îngrijire de la cea mai fragedă vârstă- 18-20 de ani. Cu cât demarăm mai devreme îngrijirea pielii cu atât aceasta își păstrează tonusul și aspectul fresh mai mult timp.
O crema cu ecran solar, o cremă antirid cu principii active și antioxidanți sunt cerințe minime pentru prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

După 30 de ani lucrurile se schimbă, formulele cremelor folosite – eu recomand dermatocosmeticele – trebuie schimbate cu unele mai concentrate în principii active și substanțe care vor creste fermitatea. Ecranul solar trebuie folosit cu ocazia fiecarei expuneri la soare. Nu numai calitatea acestor creme este importantă, dar și consecvența îngrijirii. O aplicare la câteva zile sau în mod neregulat nu e suficientă iar rezultatele sunt neglijabile.

Dacă pielea are deja un aspect îmbătrânit, ridurile sunt deja instalate, sau daca ai trecut de 35 de ani, unele proceduri minim invazive sunt mult mai eficiente decât o simplă cremă și au rezultate imediate.

Mă refer aici la mezoterapie și peelinguri, care îmbunătățesc elasticitatea, fermitatea și hidratarea pielii.
Peeling-ul e un procedeu prin care se aplică o soluție acidă iar acesta ajută la eliminarea celulelor moarte de pe suprafața pielii și stimulează sinteza colagenului local . Tipul de acid ales pentru peeling este diferit de la persoană la persoană, in funcție de tipul de piele si de rezultatul pe care dorim să îl obtinem.

Mezoterapia permite la rândul său nu doar hidratarea imediată, ci are și un ușor efect de lifting. În timp stimulează secreția de colagen și activează factorii de creștere celulară .
Despre mezoterapie poti afla mai multe aici

Sunt suficiente 3 sau 4 ședințe pe an deoarece rezultatele incep să apară de la prima ședință și se ameliorează la fiecare tratament următor. Dacă aveti un eveniment special la care doriti sa aveti o piele luminoasă, fața să radieze , vă recomand să faceți o ședință de mezoterapie cu 1-2 săptămâni înainte.

Atunci când cele două proceduri se fac într-o schemă combinată recomandată de medic, efectele sunt vizibile iar pielea arată mai bine în scurt timp.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.