Verucile (negii) sunt tumorete benigne ale pielii si mucoaselor, care apar datorită infecției locale a tegumentelor cu virusul HPV (human papillomavirus). Se cunosc până în momentul de față peste 150 de subtipuri de HPV, acestea provocând o varietate de manifestări la nivelul pielii si mucoaselor.
Verucile sau negii afectează cel mai des copiii de vârstă școlară, dar pot sa apară la orice vârstă. Aceste leziuni sunt mai numeroaseșsi mai persistente la persoanele imunosupresate: pacientii in tratamente cu medicatie imunosupresoare, în cazul cărora verucile persistă sau reapar chiar si dupa un tratament corect efectuat.
Verucile se răspândesc destul de ușor prin contact direct, se poate produce reinfecția prin atingerea leziunilor urmată de atingerea altor părti ale corpului, se pot infecta și alte persoane prin folosirea in comun a prosoapelor, lamelor de ras sau a altor obiecte personale. De menționat este faptul că după expunere la papilloma virusul uman, urmeaza o perioada de 2-9 luni in care are loc cresterea subcutanata a verucii care nu poate fi vazută cu ochiul liber.
O veruăa poate sa fie sub forma unei excrescente sau poate fi plană sau netedă. Vasele mici de sânge (capilarele) cresc in interiorul verucilor, asigurându-le vascularizație. Atât in verucile vulgare cât și in cele plane aceste capilare au forma unor puncte negre in centrul leziunii.
Verucile au o mare variabilitate clinică motiv pentru care există tendinta de clasificare:
- veruci vulgare apar de obicei la nivelul mâinilor, dar pot să crească în orice parte a corpului; de obicei au un aspect rugos, gri maronii
- veruci plantare pot sa apară in oricare parte a tălpii. In ultima perioadă incidența verucilor plantare este in crestere probabil datorita piscinelor.
- veruci plane se intalnesc de obicei la nivelul feței, brațelor sau membrelor inferioare; sunt de dimensiuni mici, au suprafețe netede și pot fi de culoare roz, maro deschis sau galben deschis; se intâlnesc frecvent la copii si adolescenti
- veruci filiforme, sunt formațiuni verucoase papilomatoase, care cresc in jurul gurii, nasului sau pe bărbie; suprafața acestora are culoarea pielii
- veruci periunghiale sunt leziuni verucoase care cresc in jurul unghiilor putându-se extide si sub unghii; au forma unor umflături rugoase și neregulate; pot afecta cresterea normală a unghiilor
Datorită aspectului lor caracteristic și frecvenței ridicate de apariție, diagnosticul se stabileste clinic, prin examinare, de către medicul dermatolog. Din păcate verucile se răspândesc pentru că multe persoane nu solicita asistența medicală deoarece tratamentul poate implica un usor disconfort. Trebuie avut în vedere faptul că verucile pot deveni dureroase în timp. In unele cazuri (atunci cand imunitatea gazdei este buna) verucile pot disparea spontan.
Alegerea terapiei depinde de: tipul, numărul, dimensiunea și localizarea leziunii. De asemenea tratamentul trebuie sa fie adaptat varstei pacientului si experientei medicului.
Tratamentele pentru veruci pot fi:
- Îndepartarea leziunilor existente prin cauterizare cu anestezie locală
- Îndepartarea lor prin tratamente topice- dar e bine de știut că acestea se aplică o perioadă lungă de timp. Exista pe piata o varietate de produse topice destinate tratarii verucilor. Se utilizeaza agenti keratolitici, combinații de acid salicilic cu acid lactic, extract de ceai verde, imiquimod.
- Prevenirea recidivelor prin creşterea imunităţii,încercăm să evitam factorii favorizanţi printr-o medicaţie specifică infectiilor virale
- Îndepărtarea verucilor cu laser Vbeam sau laser nd-YAG. Metoda inchide vasele de sange care „alimenteaza ” verucile, si ulterior le remit În general, este eficientă pe leziunile noi şi necesită mai multe şedinţe.
- Îndepărtarea verucilor prin crioterapie –metodă clasică care utilizeaza azot lichid.
Multă lume alege să trateze verucile empiric, lucru pe care eu nu îl recomand.
Tratamentele aplicate după ureche pot sa provoace câteodată și infectie. În prezenta unui sistem imun slăbit sau a unor boli ca diabetul zaharat sau boala arterială periferică este obligatoriu consultul medical pentru că pot sa fie necesare măsuri speciale de precautie.
Disclaimer
Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.