Tratamente cu toxina botulinică

Ce este Botox-ul?

În ultimele 3 decenii a fost identificat potențialul terapeutic al utilizării toxinei botulinice în diferite afecțiuni și specialități medicale. Această constatare a reprezentat o etapă importantă în practica medicinei estetice, aplicațiile principale fiind corecția ridurilor de la nivelul feței.

Atât medicul estetician cât și pacientul interesat de acest domeniu se află într-o permanentă cautare a tratamentului estetic ideal care să determine obținerea unui efect semnificativ,cu un timp de recuperare neglijabil, aspecte greu de reunit de către majoritatea tipurilor de proceduri estetice. Tratamentul cu toxina botulinică îndeplineste aceste conditii, fiind în momentul actual cea mai populară procedură din practica medicală estetică internațională. Aceasta popularitate are la bază rezultatele terapeutice favorabile, ușurința administrării tratamentului fără a exista necesitatea unui timp de recuperare pentru pacient și riscul minim de apariție a complicațiilor în condițiile în care procedura de injectare se efectuează în mod corect de către un medic specializat să facă această procedură.

Cunoașterea structurii și a modului de acțiune a substanței utilizate, a anatomiei funcționale a feței și a tehnicilor de injectare a toxinei botulinice în funcție de zona ce se dorește a fi corectată reprezintă premisa sucesului therapeutic.

Toxina botulinică (pe scurt Botox) e o neurotoxină ce acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi. Toxina este produsă de Clostridium Botullinum. În prezent este folosită în diluții mari ca medicament relaxant muscular.

Odată injectată în muşchi, toxina botulinică are efect local. Ea acționează prin blocarea temporară a transmiterii impulsurilor nervoase de la nervii faciali către muşchii din zona în care a fost injectată. Astfel mişcările de expresie nu mai scot în evidenţă ridurile musculatura facială fiind mai relaxată.

Cum se realizează un tratament cu Botox?

După o discuție deschisă cu medicul- absolut necesară ca să setăm așteptări realiste, acesta va face câteva injecţii cu această substanţă în muşchii aferenti zonelor afectate de ridurile pe care dorim să le tratăm. Înainte de a face tratamentul , medicul evaluează zonele ce pot fi injectate în funcţie de structura feței şi de particularitatea fiecarui pacient. Întreaga procedură durează în jur de 30 minute.Sunt necesare de la 4 la 10 ințepături în funcţie de zona tratată. Acele utilizate pentru tratament sunt foarte fine, iar disconfortul este minim. Nu este necesară anestezia dar uneori se aplică o cremă cu efect uşor anestezic pentru un confort maxim in timpul procedurii.

Beneficii și perioada de recuperare

După această procedură, se observă o ameliorare a ridurilor începand din a 3 –a zi, efectul final fiind la 2 săptămâni. Beneficiul poate dura până la 4 sau 6 luni (rezultatele pot varia de la persoană la persoană). După dispariția efectului BOTOX-ului, mușchii își reiau funcția și ridurile reîncep lent să se instaleze dar nu vor mai fi la fel de profunde. Se pot repeta injecţiile cu Botox o dată la 4 sau 6 luni. Datorită tratamentelor repetate, musculatura poate deveni mai fermă, iar rezultatele vor dura o perioadă mai lungă de timp. Prin injectare cu botox sunt tratate frecvent ridurile de pe frunte, periocular, nazal; se pot eleva sprâncenele. Botox – ul se poate utiliza, deasemenea, pentru ameliorarea zambetului gingival ( acel zâmbet extins care lasa o mare parte din gingii la vedere) .
Activitatea se poate relua imediat dar medicul te va ruga să nu dormi sau să nu stai culcată o perioada de 3-4 ore de la aplicarea injecției pentru a evita riscul ca toxina să migreze și să afecteze alte zone.

Toxina botulinică este considerată sigură într-un cadru clinic, dar pot aparea efecte secundare datorate utilizării acesteia. Există riscul ca cineva care nu stăpâneste bine tehnica injectării să aplice injecția într-un grup de mușchi greșit, provocând paralizia acestora.
Efectele secundare mai pot să includă dureri de cap, simptome asemănătoare gripei (greață, amețeli, frisoane) și reacții alergice.

Contraindicații

Nu se recomanda folosirea Botoxului dacă:

  • există o infecţie în zona în care ar trebui să fie injectată
  • există alergii la oricare dintre ingredientele fiolei ce urmează a se administra
  • în sarcină sau în perioada de alăptare
  • în cazul unor afecțiuni neurologice (ex. miastenia gravis, scleroza multiplă).

Sunt şi medicamente ori substanţe care pot reacţiona cu toxina botulinica (de exemplu antibioticele), motiv pentru care medicul trebuie să fie informat despre orice medicamente sau tratamente care se urmează de către pacient.
Este foarte important ca pacienții să cunoască faptul că injectarea de botox este destinată corectării ridurilor dinamice de la nivelul feței, adică cele rezultate în urma contracției musculare, dar nu influențează pierderea elasticității dermice sau modificările volumetrice.

Toti pacientii mă intreabă : “Ce se va întâmpla dacă după 6 luni nu mai repet tratamentul?” ”Dupa disparia efectului botox-ului o să îmi cadă fata?”…..

Pe lângă efectul de atenuare sau ștergere pentru o perioadă limitată de timp a ridurilor dinamice sau de prevenire a ridurilor de repaus, tratamentul botox poate modifica în sens pozitiv aspectul general al feței prin conferirea unui aspect mai relaxat și optimist.Tratamentul botox ține pe loc procesul de apariție a ridurilor pe zona tratată, pe perioada cât el acționează, apoi mușchii își reiau funcția iar procesul de îmbătrânire își urmează cursul firesc.

Tratamentul botox este un tratament nedureros, care nu necesită o perioadă de recuperare, îl putem numi “ lunch-break therapy”, cu efecte spectaculoase în tratarea ridurilor dinamice.

Un efect extrem de apreciat al injecțiilor cu Botox este acela de a ameliora transpirația excesivă (hiperhidroza) de la nivelul axilelor, frunții și palmelor. Toxina blochează activitatea glandelor sudoripare ceea ce are ca efect scăderea considerabilă a cantității de transpirație produse. Efectele injecțiilor se văd dupa 5-7 zile iar pacienții mei mi-au mărturisit că au scăpat de unul din motivele de îngrijorare de pe parcursul unei veri toride.